Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи накрая едно и също. Очаквам, че отиваме на избори. Така съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов коментира за БТА как вижда връчването на третия и последен мандат за правителство в 48-я парламент на "БСП за България", цитира думите му БТА.

Другата партия, с която БСП доскоро участваше в правителство - "Продължаваме Промяната", заяви, че очаква поканата за лидерска среща, каквато анонсира след получаването на мандата председателкатa на БСП Корнелия Нинова. След получаването на такава полкана колективните органи на ПП ще решат дали да дадат мандат на ръководството да води преговори. Приоритетите им обаче остават непроменени, както - оказа се и червените линии с БСП.

Подобна позиция имат и ГЕРБ-СДС - ще обмислят дали да се явят на срещата, ако бъдат поканени, но специално ГЕРБ напомниха, че имат решение на конгрес да не подкрепят мандат на БСП, а СДС са категорично против реализацията на такъв мандат.

Христо Иванов: Сега отиваме в бездната на политически хаос

Някакви лидерски срещи на мен лично ми изглеждат на този етап като опити предварителната обреченост на този мандат да бъде опакована с някаква ярка пиарска опаковка, коментира съпредседателят на "Демократична Бълхгария". От тази гледна точка ще преценим внимателно как и докъде бихме участвали, оставайки отговорни и конструктивни, увери Иванов.

На въпрос дали ще отидат на разговори с БСП, ако получат покана, Иванов подчерта, че ДБ участва във всички конструктивни форми на диалог. Конкретно, когато получим покана и видим какъв е този формат, който г-жа Нинова си представя, ще вземем решение на парламентарна група, уточни съпредседателят на ДБ и отбеляза, че иска да разбере какъв е смисълът на тази сбирка - лидерска среща.

Според него обаче шанс за кабинет с мандата на левицата няма. Вече имаме много богат опит и в този смисъл е трудно да си представим, че решението на президента сега е мотивирано от някаква надежда, че този път ще стане - на четвъртия път едно и също нещо изведнъж да проработи, отбеляза още Христо Иванов.

Попитан защо, според него, третият мандат не беше даден на ДБ, каквито бяха предположенията, Иванов подчерта, че коалицията е предложила една абсолютно реалистична възможност България да тръгне по друг път и съответно формата, под която да стане. Това щеше да бъде трудно, да ни коства много капитал, но показахме готовност, изтъкна политикът. Има прекалено много фактори, които искат да се отиде на избори, други, които нямаха интерес ДБ да има инструментите да наложи своя дневен ред, особено реформата на прокуратурата, смята Иванов. Така че под повърхността на едни политкоректни заявки, че трябва да има управление, имаше и други фактори, посочи съпредседателят на "Демократична България". Според него прокуратурата се е намесила преди връчването на третия мандат, така че да намали шансовете ДБ да го получи. Защото знаеше, че ние няма да правим компромиси, обясни Иванов.

По думите му, ако ДБ беше получила мандата и беше подкрепена да направи правителство, нямаше да има повече служебни кабинети. Щяхме да можем да натискаме за реформа на прокуратурата, за превъоръжаване, за еврозоната и Шенген, добави съпредседателят на коалицията. Сега отиваме в бездната на политически хаос, защото шансовете и следващият парламент да излъчи правителство са още по-малки, близостта на местните избори ще инжектира само още повече антагонизъм и ще намали желанието за каквито и да било усилия за сближаване на позициите, коментира той. Според него е много вероятно не просто да имаме избори две в едно - местни и парламентарни, но и да бъдат комбинирани с един или два референдума за еврото и за президентска република, каквито заяви имало. Всичко това е рецепта за много тежък политически хаос, ние дадохме възможност страната да тръгне в друга посока, изтъкна съпредседателят на ДБ.

Той посочи, че при евентуални разговори с БСП те ще поставят фокуса върху трите си основни приоритета за участие в управление - реформа в прокуратурата и конституционни промени, борба с корупцията; икономически курс на балансиран бюджет, който да позволи влизане в еврозоната и стъпва на икономически растеж чрез привличане на инвестиции; ясно стратегическо отношение към проблемите на сигурността, които са свързани с агресията в Украйна и включват превъоръжаване, помощ за Украйна, сериозни усилия за откъсване от руското влияние в енергетиката и други сектори на държавното управление. По тези въпроси, особено за икономическия курс и сигурността, имаме много големи различия с БСП и ми е много трудно да си представя как ще бъдат преодолени, коментира Иванов.

Ако свалим политиката в България до това кой на коя маса сяда, до много зле сме се докарали, коментира той дали ще седне на една маса за разговори с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Ние твърдим, че можем да разговаряме с всеки и да отстояваме своите позиции и това е минимумът, който се изисква от политически лидери, подчерта Христо Иванов. Ако погледнете нашата декларация за депутинизацията, която обявихме в предишния парламент и тогава звучеше като научна фантастика, сега ще видите, че около половината от нещата в нея сме успели да реализираме с тематични коалиции, разговори, даде пример Христо Иванов.

Андрей Гюров: Да видим поканата

"Продължаваме Промяната" очаква поканата за лидерска среща, след което колективните ѝ органи ще решат дали да дадат мандат на ръководството да води преговори, каза пред журналисти председателят на ПГ на партията Андрей Гюров.

"Ние в този момент не сме получили нито покана, нито имаме яснота какви ще бъдат темите на разговора, кои ще бъдат участниците. Така че ще очакваме да получим такава покана и тогава, естествено, в нашите колективни органи ще дадем мандат на ръководството да води преговори. Нека първо да видим каква ще бъде поканата, формата и темите, които ще бъдат обсъждани, тогава ще вземем нашето решение", посочи Гюров.

Още при първия и втория мандат ние заявихме, че сме на среща за разговори по приоритети с всички парламентарни сили.

По-късно от Сливен съпредседателят на ПП Кирил Петков каза, че "има неща, с които не сме готови да правим компромиси", цитира го БТА. Двата основни казуса между неговата партия и БСП са свързани с Изборния кодекс и оказването на военна подкрепа за Украйна.

"Изборният кодекс за нас не е просто един закон, това е начинът, по който ние гарантираме, че има демокрация в България. Не вярваме в хартиените протоколи. Не вярваме в хартиените бюлетини. Години наред бяхме свидетели на злоупотреби. Това е важна тема за нас", каза Кирил Петков.