"Демократична България" ще подкрепи кандидатурата на Лозан Панов и Мария Касимова за президент и вицепрезидент, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Съгласно решения на ръководните органи на ПП "Зелено Движение", ПП "Демократи за силна България" и ПП "Движение "Да, България" коалиция "Демократична България - Обединение" обявява своята политическа подкрепа за гражданската кандидатура на г-н Лозан Панов за президент на Република България и на г-жа Мария Касимова-Моасе за вицепрезидент", се казва в съобщението.

От партията подчертават и основните си приоритети:

  • Възстановяването на парламентарната република като основна гаранция за свобода и демокрация;
  • Утвърждаването на върховенството на закона и гаранциите за основните човешки свободи чрез дълбока и цялостна реформа на правосъдието и преосноваване на прокуратурата и ключовите контролни органи;
  • Последователната и цялостна политика по разграждане на корупционния модел, олицетворяван от управлението на ГЕРБ и ДПС;
  • Осъзнатия стремеж за пълноценна интеграция в структурите на Европейския съюз, включително Еврозоната и НАТО;
  • Прилагане на амбициозна и отговорна политика за цялостна модернизация на държавата;
  • Полагане на политика за последователни инвестиции в образованието, културата и здравеопазването като основа за възраждане на националния човешки капитал.
  • Ценностите и политическата идентичност на демократичната общност в България.

"Демократична България" припознава Лозан Панов като изразител на тези цели и ценности в президентската надпревара, се казва още в съобщението.

"В негово лице демократичната общност на България има своя естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна", допълват от партията.