Държавата отпуска първоначални 100 млн. лв. за националната детска болница. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет служебният министър на финансите Людмила Петкова.

По думите й Министерският съвет е одобрил график за реализиране на дейностите по изграждане на Националната многопрофилна болница за активно лечение на деца в София.

"Графикът включва необходимите дейности и срокове за изпълнение. Осигурени са 100 млн. лева от държавния бюджет като първо финансиране за разчистване на терена, за проектиране и за други дейности. С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение за безвъзмездна помощ за осъществяване на консултантски услуги. Услугите ще бъдат предоставени от избран от Европейската инвестиционна банка белгийски консорциум, който ще изготви три стратегически документа", уточни Петкова.

Финансовият министър каза още, че в началото на септември стартира процесът по проектиране на болницата и от 2025 г. да започне строителството.

Необходимите средства за изграждане на болницата ще бъдат планирани в бюджета за догодина, както и в средносрочната бюджетна прогноза. 

По-рано служебният премиер Димитър Главчев съобщи, че разчистването на определения терен за строежа на лечебното заведение е започнало със закъснение от два дни. Той допълни, че седеммесечният срок, определен за разчистването на терена е намален с два месеца.

Теренът е в столичния кв. "Горна баня". Изпълнителният директор на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" д-р Влатко Глигоров представи на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева актуализиран линеен график за ускорено изграждане на Националната детска болница. Паралелно се подготвят и документите за издаване на виза за проектиране на детската болница и за искане на становища от експлоатационните дружества за водопровод и канализация, електроснабдяване и др.

Следващата седмица се очаква и първият доклад от Европейската инвестиционна банка.