Повод за това е публикация в първия брой на "Галерия", в която са цитирани данни от доклад на ДАНС за бивши корумпирани министри, който бил "уж" подхвърлен на журналист от вестника.
До скоро Зоя Димитрова беше шеф на пресцентъра на агенцията и част от кабинета на бившия й шеф Петко Сертов. От миналата седмица тя започна да издава седмичник със заглавие на нашумялата разработка срещу депутати и журналисти "Галерия".
За документа пръв съобщи съветникът на ДАНС Алексей Петров. Той посочи, че в доклада има конкретни имена на минимум 10 министри от кабинета "Станишев". По-късно обаче политици отрекоха, че такъв доклад е стигал до тях и че въобще съществува.
В първия брой на вестник "Галерия" обаче бе публикувано факсимиле на документа.
Преди два дни лично премиерът Бойко Борисов съобщи в телевизионно интервю, че Зоя Димитрова му е изпратила комие от доклада, той го е прочел и според него е автентичен. Министър-председателят уточни, че е разпоредил проверка в ДАНС, която да установи дали документът е истински, но междувременно е изпратил копие до главния прокурор Борис Велчев.
Пред журналисти Кристина Патрашкова посочи, че докладът е получен в пощенската кутия на заместник-главния редактор на вестника Явор Дачков, записан на електронен носител /USB флаш памет/. Тя обясни, че най-вероятно извикването й в агенцията е свързано с "мистериозния доклад на ДАНС", части от който бяха оповестени в изданието.
"Лично премиерът Бойко Борисов каза, че документът е автентичен и ще разпореди проверка", посочи Патрашкова.
Явор Дачков, който дойде пред ДАНС с колегите си Димитрова и Патрашкова, но не бе допуснат в сградата, каза, че не се притеснява, че е изнесена класифицирана информация. "Корупцията не е класифицирана информация. Когато става дума за корупция на министри от правителството на Сергей Станишев, никой не би трябвало да се притеснява, че това се оповестява", отбеляза Дачков.
Главният прокурор е получил вчера доклада на ДАНС за бивши министри в кабинета „Станишев", съобщи междувременно лично той, цитиран от Дарик радио. Борис Велчев уточни, че това е по-скоро отчет за работата на ДАНС, в който за прокуратурата няма изненади, но той не е предназначен за даване в прокуратурата. Прокуратурата проверява дали той е класифицирана информация и как е стигнал до медиите. Тази проверка ще направи самата ДАНС. Велчев коментира, че се надява, че ДАНС има достатъчно вътрешни механизми да провери това чрез дирекцията си по вътрешна сигурност. 
„До момента не съм информиран такава проверка да е инициирана", добави главният прокурор.

Вижте видео от изявлението на Зоя Димитрова след срещата в ДАНС