Това пояснява днес "Труд" във връзка със съобщението, че на трима граждани на Турция е забранено да идват в страната ни за срок от 5 години.

Таранджъ бил отседнал в хотел в Шумен малко преди да бъде експулсиран.

След петъчната молитва в шуменската Томбул джамия е отведен от органите на реда в полицията, а после - изведен от страната. Причината е, че насаждал антибългарски настроения, което го прави заплаха за националната сигурност.

Турският чиновник е дясна ръка на валията – за това може да се съди по характеристиката на длъжността му. Той отговаря за връзките на губернатора със специалните служби.

През Ибрахим Таранджъ преминава цялата комуникация на валийството, всички документи.

Той е гостувал у нас още през 2007 г., а през март 2013-а името му се споменава в дарение на костюми за 10 000 лв. за ансамбъла за песни и танци “Кърджали”.

Такова дарение е обичайно, защото кметовете от смесените райони в България поддържат връзки с валийството в Одрин в духа на добросъседските отношения.

Отделно през 2015 г. масов сюнет в Омуртажко е бил под патронажа на валийството; с дарения у нас са ремонтирани и мюсюлмански храмове.

Димо Гяуров: Можем да говорим за престъпление срещу републиката

„Един от експулсираните турски граждани е секретар на валията на Одрин”, потвърди и бившият шеф на разузнаването.

„Тази обвързаност прави нещата по-неприятни”, допълни той.

„Това да разпространяваш вредни идеи на конкретна територия, да призоваваш за нейното отделяне, това е работа срещу сувернитета на държавата. В зависимост от детайла можем да говорим за престъпление срещу републиката”, поясни Гяуров.

Той определи действията на нашите служби като адекватни.

„Привикването на турския посланик е реакция, която дава много силен знак за преоценка на поведението - продължи Гяуров. - Ако това не сработи, може да се пристъпи към изгонване на посланика”.

Той добави, че репликите на Турция към нас не бива да се разглеждат изолирано от това, което се случва между Турция и ЕС.

„Репликите между ДПС и ДОСТ са малко присмял се Хърбел на Щърбел”, коментира напрежението между двете партии ексшефът на българското разузнаване.