В ДАНС бюджетът е същият, но е подяден от инфлацията, каза Костов пред БНТ.
"Не вярвам, че ще разберем кой е авторът на атентата. Много време мина, обикновено разследването е успешно в първите дни. Ако не се достигне в първите дни, както и стана, то значи атентатът е много добре организиран, направен от професионалисти и следите са прикрити", каза още бившият премиер, цитиран от БГНЕС.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че МВР вече има яснота кой е организирал терористичния акт, но засега няма категорични доказателства. Властите у нас така и не подкрепиха версията на Израел, че авторите са Иран и Хизбула.

Иван Костов коментира и данъка върху лихвите по депозитите, който вчера бе приет на първо четене в парламента. Според него чрез този налог се намаляват нетните доходи на домакинствата и едноличните търговци.
"Пропълзелите нагоре данъци очевидно не са решение за излизане на икономиката от кризата, защото хората живеят по-зле и огромна част от малкия и среден бизнес затвори, фирми не се пререгистрират, което означава, че налаганото облагане очевидно не е адекватно. Такова насилствено изкарване на парите на хората от банките няма да ги накара да инвестират", добави той.
По думите му хората инвестират, когато имат високи очаквания и са оптимисти за бъдещето, в противен случай не рискуват.

"За да разберем какви са последствията върху хората от налагането на този данък, трябва да се поставим на мястото на човек, за да разберем от неговата гледна точка. Ако на един човек му отнемат 50-100 лв., с които той ще си закърпи бюджета и той си ги е сметнал, че са му чист доход, това за него е много страшно. На онзи, който му се вземат 3000 или 5000, той има много повече.

Лидерът на ДСБ направи и хронология на поведението на правителствата от зараждането на идеята за АЕЦ "Белене".
"Проектът е спрян още преди 1989 г. след Чернобилската катастрофа, другата причина е, че възглавницата, върху която се изгражда централата, се оказва, че трябва да бъде двойно по-голяма. БКП замразява проекта заради много големи финансови затруднения. След фалита на държавата, обявен от Андрей Луканов, правителството на Димитър Попов взема решение проектът да бъде напълно спрян", припомни Костов.

"До 2001 г. има консенсус това нещо да бъде спряно. Появява се Симеон Сакскобургготски, който разрушава този консенсус и това го прави с фалшива аргументация, че ще трябва в бъдеще да внасяме ток и да плащаме скъпо за това. Това решение е взето в нарушение на решение на Народното събрание, което забранява на правителството да затвори 3 и 4 блок. Правителството на Сакскобургготски взима решение да затвори 3 и 4 блок, ВАС отменя това решение. Виждаме едно нарушаване на националния консенсус, като това  най-голяма измама", каза още синият лидер.

Той настоя, че хората трябва да чуят защо правителствата след Сакскобургготски не са посмели да извършват последната стъпка .
"Защото цената, по която трябва да се продава токът от централата, е социално непоносима. Оказва се, че нито едно правителство не смее да каже на хората с колко трябва да се увеличи цената на тока. БСП трябва да обясни защо е нарушила националния консенсус. Защото, ако един проект не може да се построи така, че да си възвърне парите, то този проект е измама", повтори Костов.

Според него Синята коалиция не е лишена от перспектива.
"Това, че е напуснала една политическа партия, не я лишава от политическата сцена", каза той.
От ДСБ обаче заявиха, че не приемат отново обединение със СДС при сегашното ръководство, което, според тях, играе с ГЕРБ.