Преди два дни министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че бившият служител на ДАНС Алексей Петров му е предал доклад  за действия на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функциите на министерства и структури на държавната администрация. Според Борисов докладът е бил неправомерно изнесен от Министерския съвет от бившия премиер Сергей Станишев.
В справката се обръща специално внимание на опитите да се създаде паралелна власт за управление на държавата.
Справката може да се намери на няколко адреса в интернет, съобщи Агенция БГНЕС и посочи един от тях: http://www.4shared.com/file/143733579/e7aa93a/spravka1.html
Автентичността на публикуваното естествено не може да бъде потвърдена. БНТ съобщи, че сайтът не се поддържа от България.
По-рано в понеделник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че ДАНС е трябвало да обслужва определени кръгове от управляващите и най-вече премиера Сергей Станишев, предоставяйки му „информационен ресурс, с който да си решава вътрешнопартийните проблеми”.
Използването на класифицирана информация и даването на възможност някой да генерира някаква обществена подкрепа, беше само с една единствена цел – предстоящите избори и сериозна парламентарна група, която да бъде незаобиколим фактор от управлението на страната, заяви още Цветанов.
Самият Станишев обяви, чрез съобщение от централата на БСП, че е готов да се освободи от депутатския си имунитет, ако му бъде поискан.
Градският прокурор на София Николай Кокинов заяви, че прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за издаване на класифицирана информация. Според някои съобщения Станишев и ексдиректорът на ДАНС Петко Сертов ще дадат показания още във вторник.