Всякаква намеса отвън е вредна, каза лидерът на РЗС Яне Янев, който е председател на комисията за борба с корупцията и конфликта на интереси и член на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, пред БНР.
Вчера решихме на заседание на комисията да поканим ръководството на ДАНС и да бъдат изслушани от комисията за контрол на ДАНС и тогава да правим коментари. Аз бях длъжен първо да отида при главния прокурор, защото когато има данни или съмнение за корупция в такава деликатна система, обвинител №1 на републиката трябва да е наясно, аргументира се Янев за срещата си с Борис Велчев.
"За голямо съжаление българското законодателство не е направило нищо за сигурността на хората, които са работи в тези институции. Не може тези хора, борили се срещу престъпници, рискували и живота си, да не знаят какво ще се случи с тях и техните семейства след като напуснат службите, посочи депутатът. Аз и мои колеги мислим как тези хора да не станат мишена, след като вече не са в системата. Тогава, когато промените станат проект, ще информирам на специална пресконференция за нашите предложения. Ние сме парламентарна република и на всеки, който заема отговорен пост в държавата, трябва да е ясно, контролът се извършва от парламента", подчерта Янев и добавич, е докато е в тези комисии, ще бъде непримирим цялата информация да бъде под контрол.
"Не може в ДАНС и МВР да има хора с двоен статут - да работят за институцията от една страна и от друга за групировките. Кадровата политика на ДАНС не е приоритет на парламента, но аз поисках комисията за контрол на ДАНС да изслуша Рашко Заяков и Велин Хаджолов (напусналите ДАНС след поемането на агенцията от Цветлин Йовчев – бел. ред.) за това, което говорят, че може да има реваншизъм в ДАНС. Все пак в момента има нов ръководител на ДАНС и той има право да направи своя подбор", убеден е Янев.
По повод на възраженията си преди време за поемане ръководството на ДАНС от Цветлин Йовчев Яне Янев каза, че това е право на министър-председателя Бойко Борисов, с когото са си стиснали ръцете, като са му дали 6 месеца доверие, за да действа.