Ще има разместване на пластове в световен мащаб заради COVID-19 особено по отношение на съществуващи тенденции като засилване на недоверието между САЩ и Китай или ЕС и Русия. Това коментира в студиото на "Тази сутрин" по bTV  бившият външен министър Даниел Митов.

Според него особено много трябва да се замислят в световен мащаб страните за това, че не може да се разчита само на една световна фабрика, каквато е Китай, защото по време на криза като коронавируса се вижда как нещата излизат извън контрол. Според него много от държавите вече се замислят за производствено диверсифициране.

Той коментира и темата за икономическите мерки у нас, като поясни,  че може и да са били с добри намерения, но на практика някои не работят, както се очаква, особено тази за 60/40, като по думите му само 5% от парите са стигнали до бизнеса в България.

Но в криза е важно мерките да са бързи, не толкова правилни, а заради забавянията, ще си носим икономическите последици поясни още Митов.

Той коментира и правосъдната ни система и влизането в чакалнята на еврозоната:

"Комисията ясно каза, че продължава да наблюдава правосъдната ни система, самият мониторинг, то е ясно, че от години вече не работи. ЕС минава на абсолютно друга система за наблюдение върховенството на правото на държавите членки, който ще е монитогринг върху всички държави", обясни Митов.