ГЕРБ не са готови с кабинет, защото когато тръгват преговори, персоналният състав е последното нещо, което се обсъжда. Това заяви в "Още от деня" по БНТ  депутатът от партията Даниел Митов.

"Има много формули за кабинет, в зависимост от това как тръгнат разговорите, ако изобщо тръгнат, тогава ще се преценява. И другите партии, предполагам, имат намерения да предлагат свои формули и решения, трябва да ги чуем, не искам да предпоставям нищо в момента".

Ако се следва проевропейската и проатлантическата линия за управление, ГЕРБ биха могли да разговарят с ДБ, ДПС и ПП, посочи Митов.

"Не казвам, че ще се разберем или че ще правим коалиция, да не станат спекулации. Въпросът е да тръгне разговор. дали той ще доведе до разбирателство е трудно да се каже, преди да е започнал изобщо, но българският парламентаризъм трябва да се върне към нормализация".

Най-легитимният възможен вариант е кабинет с първия мандат, другите хипотези за прекалено далечни, за да се каже нещо категорично, смята депутатът.

С президента имаме много различни позиции за изпращането на оръжие в Украйна, заяви Митов и добави, че според него е нередно да се говори, че военнотехническата подкрепа би вкарала България в конфликта.

"Това е нелогично и противоречи на всички правни норми, тъй като НАТО и ЕС отдавна оказват такава помощ и нито едните, нито другите съюзи са влезли във война с Русия", посочи Митов.

По думите му бихме могли да модернизираме собствените си отбранителни способности чрез програмите за съюзническа взаимопомощ.

"Президентът не вижда как това да стане, моят отговор беше, че няма как и да види, защото такива разговори със съюзниците не са започнати. Те могат да започнат само ако парламентът гласува подобен тип решение и направим някакъв тип преглед на това какви са способностите, които можем да предоставим на Украйна и съответно да влезем в разговори с нашите съюзници, така че да стане ясно как можем да заменим едни способности за други и те да са по-модерни", обясни той.

Даниел Митов не смята, че служебният кабинет може да откаже да изпълни подобно решение на Народното събрание.

"Ще има разговори с кабинета, подхождаме добронамерено и смятаме, че той ще си изпълни задълженията".

Още се водят преговори кои партии кои комисии трябва да оглавят. По думите на депутата енергийната и правната комисия трябва да се председателстват от ГЕРБ. Според Митов не е възможно да има управление без ГЕРБ - би било нередно с оглед гласуването на гражданите, а и не излиза математиката.