ГЕРБ и служебният кабинет си размениха взаимни обвинения за саботаж на вота през доставката на новите машини, които не са поръчвани от държавата. И двете страни видяха изпълнител на поръчката в лицето на фирмата-доставчик "Сиела Норма". Това стана ясно от изявления на членовете на ЦИК от квотата на партията и на правосъдния министър Иван Демерджиев преди заседанието на ВСС.

През това време вътрешният министър Бойко Рашков, който отговаря за изборите, разпореди МВР да извърши проверка на новопоявилите се 199 машини в склад на ПЖИ в ж.к. "Слатина". Резултати от проверката трябва да има най-късно до края на деня.

С появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите, смята правосъдният министър. Според него действията на "Сиела" са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи, като визира ГЕРБ. Появата на допълнителните устройства е странен факт, но правителството ще вземе мерки, за да гарантира честен вот, коментира министърът. Прави се всичко възможно за изолирането на допълнителните устройства, но темата е изцяло от компетенциите на ЦИК, препрати той отговорността към Комисията.

Междувременно членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ излязоха с изявление пред медиите, в което изразиха тревога от случващото се и предупредиха за сценарий за саботаж на изборите "2 в 1".

"Изправени сме пред изключително безпрецедентна ситуация. Станахме свидетели на нещо, което внася изключително сериозни съмнения за това как ще протекат изборите. Крайно време е да се разбере, че в ЦИК се поставят въпроси, а говорителите говорят съвсем различни неща", каза Красимир Ципов.

"Вече машините, които се появиха, станаха може би около 600. Никой не дава адекватен отговор за това откъде са тези машини. Чухме противоречиви версии от страна на изпълнителя по договорите, но те не дават абсолютен ясен отговор какво се случва", допълни Ципов.

"Да, избори в неделя ще има", увери Ципов и призова хората да излязат масово да гласуват, за да предотвратят "възможния сценарий на "тези лица", които не желаят в България да се проведат честни и демократични избори". "Честните и демократични избори са в основата на формиране на едно управление", припомни Ципов.

Колегите му изразиха недоумение "какви са тези ремонти на машини и как ще се подменят устройства в деня на вота, при положение, че в закона да се преминава на хартиен вот, ако машината откаже".

Според тях, ако наистина новопоявилите се машини всъщност са тези, намерени преди дни на Летище София, те би трябвало да са задържани от ДАНС. И попитаха защо първоначално доставчикът и вносител "Сиела Норма" е обяснила, че машините са за вота в Грузия и Албания, а после се е оказало, че са за резервни части. И напомниха, че особено притеснителното е, че всичко това се случва само три дни преди изборите "2 в 1".

"Най-безумното нещо, което чух, е, че машините се нуждаели от щипки. Ами те ако нямат 1000 щипки, искат да вземат готова машина, за да й вземат щипките. От ДАНС получихме писмо - питайте прокуратурата. Това нормално ли е?", възмути се Димитър Димитров от ЦИК.

ЦИК трябваше да направи 100-процентово броене на разписките, категорични са още членовете на ЦИК от квотата на ГЕРБ, като посочиха, че това е още по-наложително на фона на последните случаи с новите машини.

По-рано притеснения от противоречивите обяснения на "Сиела" за новопоявилите се и непоръчани от ЦИК машини изказаха Ива Митева от ИТН и лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

За доставката на нови 199 машини се разбра снощи. Те се намират в склад на фирмата-доставчик "Сиела Норма". Той пък е ситуиран във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в столичния жк "Слатина".

"Фалшива новина", нарече разкритията шефът на фирмата Веселин Тодоров. Той твърди, че няма промяна в бройките, които са малко над 400, а те били предназначени за резервни части.