От опозицията настояват пред Чехия да получат отговор дали са били спазени всички изисквания по тази сделка.

Позицията на БСП във връзка с продажбата на ЧЕЗ не е променена от 2004 г. насам и тя е България да запази енергийната си независимост. Ние сме за това българската държава да има контрол над електроенергийния сектор, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с чешкия посланик.

Искаме проверка при сключването на тази сделка, спазени ли са европейските директиви, засягащи енергетиката, посочи тя.

По думите на Нинова отговорността за всичко, което се случи, не е на правителството на Чехия, а на българския премиер.

Премиерът Бойко Борисов се докара до там да се моли на Гинка да прехвърли акции на ЧЕЗ на държавата, в по-унизително положение не сме били, каза Корнелия Нинова. Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов търси спасение.

Нинова обясни какви са начините на действие оттук - нататък:
„ЧЕЗ и Гинка Върбакова, по взаимно съгласие, да развалят договора си, да стартира нова процедура и тогава държавата да се включи, като един от евентуалните купувачи.
Вторият вариант е Гинка Върбакова да прехвърли всичките си акции на държавата. И в двата случая за 3 милиона българи националната и енергийна сигурност са поставена в зависимост или от ЧЕЗ, или от Гинка от Пазарджик."

Лидерът на БСП обясни, че левицата работи по вариант, в който българският народ не е само пасивен наблюдател за съдбата си, а е активен участник.

„От няколко дни, с авторитетни юристи по европейско право и по търговско право в България, обсъждаме и подготвяме за внасяне колективен иск в съда, български или чешки, както решат специалистите, и искаме да се спре сделката”, заяви Нинова.

Тя обясни, че КЗК се управлява от майката на депутат от ГЕРБ, а КЕВР вече е с позиция, че законът не позволявал това.
„Какво да очакваме от тези институции, които на всичкото отгоре са проспали сделката. Затова ще се обърнем към български или чешки съд и започваме подписка в цялата страна от български граждани - клиенти на ЧЕЗ, които смятаме, че могат да бъдат по делото трета заинтересована страна и да внесем колективен иск за спиране на сделката”, поясни Нинова.

Годините на присъствие на ЧЕЗ в България бяха положителни за клиентите. Чешката компания инвестира в електропреносната мрежа, няма прекъсвания. Това заяви чешкият посланик у нас Н. Пр. Душан Щраух след срещата си с Корнелия Нинова. Пред журналисти Щраух потвърди, че е получил писмо с въпроси към правителството си от г-жа Нинова.