Проверка ще има и на , дружеството купувач - "Инерком България", съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът също така е поискал в разследването на всички обстоятелства да се включат Комисията за енергийно и водно регулиране и Комисията за финансов надзор.

Министър-председателят Борисов е разговарял с ръководствата на НАП и КФН, които са го уверили, че наблюдават сделката от четвъртък и ще извършат незабавна проверка.

"Припомняме, че правителството няма отношение по сделката между двете частни компании, но ще използва ресурса си да провери всички обстоятелства и да гарантира енергийната сигурност", се посочва в съобщението.

Активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

Сделката за продажбата на ЧЕЗ предизвика бурни реакции в политическите среди.

Шефът на енергийната комисия от ГЕРБ Делян Добрев каза, че е помислил информацията за фалшива новина.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която призна, че е близка до семейната фирма, закупила ЧЕЗ, обяви, че ще подаде оставка. Тя и бе поискана лично от премиера Бойко Борисов. От ГЕРБ се чуха гласове, че Петкова не трябва да подава оставка.

От БСП предложиха Борисов и Радев да се занимаят лично с продажбата на активите на ЧЕЗ. Нинова дори повика лично Гинка Върбакова в парламента за да обясни за сделката.