Бойко пази по-добре границите, отколкото от някои наши колеги в Шенген. Те защитават нашите граници. Това каза чешкият премиер Андрей Бабиш на тазгодишния Стратегически форум в Блед, сочейки Борисов.

"Аз знам как да спасим Европа. Казах ви за Шенген, за пазара, за действията, къде е стратегията, къде са Балканите, на моя приятел Заев нали му обещахме да започне дискусия", добави Бабиш.

Той настоя също така, че е необходимо възможно най-скоро да се приемат България, Румъния и Сърбия в Шенгенското пространство.

"Питайте Бойко как защитава границите или Пленкович (хърватският премиер Андрей Пленкович - б.р.). Когато бях министър на финансите и отидох в Дубровник, чаках 2 часа на границата - и то на граница на едно село, което се намира на морето", каза още Бабиш.

По-рано днес министър-председателя Бойко Борисов се срещна с премиера на Словения Янез Янша.

"Радвам се, че приоритет за бъдещото Словенско председателство на Съвета на ЕС остава разширяването на Западните Балкани. Това е важен политически сигнал и послание към региона, както и знак за приемственост на усилията, които България започна по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, когато организирахме Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София", подчерта Борисов.