Взехме решение онези бюлетини от машинно гласуване, на които не е поставен печат, да бъдат броени като действителни и отчитани като такива, каза в Централната избирателна комисия (ЦИК) говорителят ѝ Росица Матева.

По-рано днес тя отбеляза, че има сигнали за това, че не се поставят печати върху разпечатките от машините, и призова членовете на секционните избирателни комисии да изпълняват задълженията си. Тогава Матева припомни, че върху бюлетините от машинно гласуване трябва да се постави един печат, а на хартиените бюлетини - два.

За тях ЦИК не са се произнесли, тъй като сигналите, които са получили, са били само по телефона. Когато поискахме все пак писмен сигнал да дойде, не се потвърди твърдението, че на хартиени бюлетини не са поставяни по два печата. Предполагаме, че е допусната грешка при подаването на сигнала, добави Матева.

Тя потвърди, че машините, които не функционират, са около 145. Това са около процент и половина от всичките машини - 9601, които трябваше да се използват на тези избори, каза Матева и уточни, че предстои да направят анализ какви са причините за отделните видове проблеми с машините, довели до преустановяване на машинното гласуване с тях.

Говорителят на ЦИК припомни, че резултатите от изборите за членове на Европейския парламент трябва да бъдат обявени до края на 12 юни, а имената на 17-те членове - в петък, 14 юни. На 16 юни трябва да обявим поименния състав на българския парламент, посочи Матева.

Относно сайтове, които днес публикуваха резултати, говорителят и заместник-председател на ЦИК каза, че все още не са наложили санкции. Изпратили са предупредителни писма и ще преценят дали в следващите дни ще бъдат наложени санкции.

На брифинг по-рано днес Матева съобщи, че избирателната активност в страната към 16 ч. в изборите за членове на Европейски парламент е 20,89 %, за Народно събрание е 20,44 %. Гласувалите са съответно 1 282 038 и 1 347 573 души, показва сайтът на ЦИК.