Генералът се е срещнал с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов и с отделните шефове на разузнавателните ни служби.

Като бивш началник на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и Афганистан генерал Петреъс изразил искрената признателност за внушителния принос на България в тези страни. Той дал висока оценка на способностите на българските части, с които е служил в тези мисии, както и на Балканите.

Директорът похвалил добрите отношенията на сътрудничество в разузнаването между ЦРУ и българските служби в съвместната им работа, "целяща да се извлече полза от новопоявили се възможности и да се даде отпор на общите заплахи", и е изразил решимостта тези отношения да бъдат разширени, допълват от посолството.

Петреъс приветствал в частност усилията ни в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията.
Освен това отбелязал отговорната фискална политика и дисциплина на България.
Директорът на ЦРУ подчертал, че САЩ одобряват и насърчават важните стъпки, предприемани от страната ни да се модернизира и усилията за разнообразяване на енергийните източници и осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите.

От посолството обясняват, че Петреъс си е тръгнал "дълбоко впечатлен от цялостната визия, представена от президента и министър-председателя".
Според него близкото партньорство на САЩ и България е особено важно и за двете страни и очаква това партньорство в разузнаването и в други сфери да стане още по-силно.

Малко по-късно от пресслужбата на Министерски съвет излязоха със същото съобщение за посещението. В него обаче е добавено и мнението на премиера след срещата: „Фактът, че той отдели толкова време за посещение в София, е знак за доверието, което партньорите ни имат в нас”.

„Благодаря на директора на ЦРУ за високата оценка за направеното от българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията и за подкрепата на нашата политическа воля да се справим с тези проблеми“, заявява Борисов.
Той също смята, че сътрудничеството между ЦРУ и българските разузнавателни служби е изключително добро и ползотворно.

В края на май 2010 г. на визита у нас дойде тогавашният шеф на ЦРУ Лион Панета - сега министър на отбраната на САЩ. Тогава обаче посещението му бе шумно отразено. Той самият даде изявление след срещата си с Борисов и Цветанов.

Визитата на Дейвид Петреъс бе предшествана от посещения на други шефове на американски спецслужби. В началото на април директорът на DEA (Агенцията за борба с наркотиците на САЩ) Мишел Лионхарт пристигна в България, за да открие неин офис на агенцията.
В края на миналата година, докато бе в България, шефът на ФБР Робърт Мълър писа шестица на вътрешния министър Цветан Цветанов и на МВР.