Изявлението тя направи след съвещанието при премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. 

Атаката е имала за цел да предотврати използването на химическо оръжие, което е военно престъпление. Макар, че анализа на МВнР не предвижда ответен удар на Русия, България призовава за деескалация на напрежението. 

„Разглеждаме ракетните удари в Сирия като еднократната военна операция и като възможност за предотвратяване на нови подобни химически атаки. Считаме, че това е еднократен ограничен удар срещу бази за производството на химическо оръжие. Смятаме, че тази еднократна акция трябва да предотврати използването на химическото оръжие срещу мирни граждани“, каза Захариева. Тя призова за деескалация на напрежението и изрази подкрепа за работата на ОЗХО. Захариева съобщи, че българската страна е била информирана за ракетните удари.

"Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни, и особено сирийския режим, да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право", заяви Захариева. По думите й е необходимо осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в сирийския град Дума.

Както многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу употребата на химическо оръжие, подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца, каза Захариева.

Използването на химическо оръжие е военно престъпление, допълни тя. Тя посочи, че премиерът е разговарял с временно управляващия българското посолство в Сирия и е станало ясно, че няма пострадали български граждани.

Няма непосредствена заплаха за България. В момента няма информация вълна от бежанци да се придвижва към Турция, съответно и България, заяви от своя страна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.