Позицията на двете страни е, че решението за България и Румъния трябва да се отложи поне до доклада на Европейската комисия за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, който се очаква до лятото на 2011 г.
Вчера френският министър по европейските въпроси Пиер Льолуш заяви, че решение за влизане на двете страни в Шенгенското пространство трябва да бъде прието не по-рано от лятото на 2011 година.

“В междинния доклад, който беше летният на ЕК, ясно и категорично се вижда, че има политическа воля и реална борба срещу организираната престъпност. Така че се надявам съвсем нормално да влезем и да покрием приоритетите на унгарското председателство (от 1 януари 2011 г. - бел.ред.). Така че да чакаме 2011 година“, каза министър Цветанов, цитиран от БНР.
Преди време той обяви, че целта на България и Румъния е двете държави да се присъединят заедно към Шенгенското пространство през март 2011 г.

Заместник-министърът на външните работи Константин Димитров коментира, че няма юридическа връзка между доклада на ЕК и датата на присъединяването на България към Шенген, предаде БТА.
"Бъдете уверени, че ще изпълним изискванията за присъединяване на държавата ни", добави той.

Посланикът на Холандия Карел ван Кестерен посочи, че правителството на неговата страна също е съгласно, че между доклада на ЕК и присъединяването на някоя държава към Шенген няма правна връзка. Той обаче изтъкна, че кандидатстващата страна трябва да гарантира вътрешната си сигурност и че води борба с организираната престъпност и корупцията. Кестерен заяви още, че правителството на Холандия е на мнение, че в доклада на ЕК се съдържа важна информация, която може да допринесе за решението за присъединяването ни към Шенген. Той добави, че се надява за положителен доклад на комисията, който да оправдае решението за приемане на държавата ни.

Министърът се срещна днес с посланиците на страните от Европейския съюз, с които обсъди въпроси за транзитното преминаване на чужди граждани през България. Посланик Кестерен посочи, че през летния период държавата ни е показала голям напредък в борбата с корупцията сред граничните и митническите служители. По-думите му през тази година жалбите на холандски граждани срещу корупция са много по-малко спрямо предишните. Според него страната ни вече става по-привлекателна за туризъм и за чуждестранни бизнесинвестиции.