Винаги е на първа линия при оказване на помощ, независимо дали са горски пожари или наводнения. Това заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ и управлението на кризи Христос Стилианидис след среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

В нея участваха и министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на околната среда и водите Нено Димов.

Премиерът Борисов отбеляза по време на разговора, че природните бедствия от последните години са показали необходимост от промяна в съществуващата система за реакция при извънредни ситуации. Споделено беше общо виждане, че за да се осигури по-добра защита за европейските граждани, е нужен общоевропейски механизъм за бърза и ефективна реакция при бедствия чрез спасителни операции. Такъв механизъм е предложената от Комисията инициатива rescEU, чрез която държавите членки ще получат допълнителен капацитет за справяне при извънредни ситуации. Прилагането на механизма ще допринесе за цялостното засилване и подобряване на европейската мрежа за безопасност, смята комисар Стилианидис.

Министър Радев посочи, че страната ни подкрепя инициативата и като ротационен председател на Съвета на ЕС ще работи за постигане на съгласие по нея между държавите членки, за да може тя да бъде внесена за разглеждане на върха на ЕС още през юни.

„Идеята е да направим така, че европейските граждани да се чувстват по-сигурни в битието си“, каза Валентин Радев.

Комисар Стилианидис благодари на премиера Борисов за подкрепата, която България ще окаже за новата система за реакция при кризи и за доброто сътрудничество през първите месеци на Българското председателство.