Това заяви днес официално френското министерство на външните работи, цитирано от агенция Франс прес, предаде БТА.

Преди два дни френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш заяви, че страната му ще иска решението на ЕС за влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство за свободно движение да не бъде взето преди лятото.

Естествено, предвидено е България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство, но днес все още не са налице условията за присъединяването им през март, каза днес говорителят на министерството Бернар Валеро.
Смятаме, че е по-разумно да се изчака представянето на доклада на Европейската комисия за Механизма за сътрудничество и проверка през юли, допълни той.

В доклада си от юли миналата година ЕК констатира, че е постигнат напредък, но подчерта най-вече значителните стъпки, които все още предстои да се направят, припомни говорителят. Наличието на безпристрастна, независима и ефективна административна и съдебна система, която да разполага с достатъчно средства, е от жизнено значение, за да позволи добро функциониране на политиките на ЕС и да осигури на гражданите достъп до всички ползи и възможности, които предоставя членството в ЕС, уточни Валеро.
Брюксел наблюдава и усилията на Румъния и България в областта борбата срещу корупцията.

Крайно време е правителството да изостави колониално-слугинската си позиция в отношенията с нашите партньори от ЕС и да отстоява по-твърдо пред тях членството на страната ни в Шенген, това заявиха междувременно в декларация от БСП. Според социалистите България ще заслужи и заслужава членството си в Шенген, което трябва да стане само по твърдите критерии, прилагани и към другите страни, а не по някакви допълнителни, странични показатели.

Работим много добре с всички европейски партньори, заяви в отговор министърът на външните работи Николай Младенов. Той посочи, че външната граница с държавите извън ЕС ще бъде сигурна и стабилна, не само при партньорските проверки, но и докато съществува ЕС.
"Предходното управление продължава корупционно-предателската си политика да не отчита реалностите, които е създало, както и усилията на сегашното правителство", заяви още Младенов.