Той участва в международната конференция "Новият дневен ред за реформи на новите страни-членки на ЕС". Форумът бе организиран от Институт "Отворено общество" с подкрепата на Световната банка.
Дянков изрази учудването си, че близо 10 години резервът е стоял по сметка с лихва между 0.3% и 0.5%, от което сме загубили няколко милиарда лева, предаде БГНЕС. Според него е разумно значителна част от резерва да е в търговски банки, от които може да има доходност от около 6%.
Той не уточни дали има предвид само българските търговски банки, но лихвите по депозити в евзороната са значително по-ниски от цитираните 6%.
Прехвърлянето на значителна част от фискалния резерв към търговските банки би било равносилно на водене на парична политика и променя из основи установената конструкция на валутния борд. В момента по-голямата част от парите на държавата  са включени в пасива на управление Емисионно. Ако те се върнат в наши банки, БНБ трябва да продаде ценни книжа и депозити в чужбина, намалявайки валутния резерв.
Дянков обяви още, че резервът на Здравната каса, който е около 700 млн. лева, чрез парламента трябва да бъде отблокиран от БНБ. По думите на вицепремиера така този резерев (част от 8-те милиарда - бел.ред.) ще се използва за здравни грижи, "а не да стои по сметки с ниска доходност". За следващата година резервът на НЗОК се планира да бъде между 140 и 150 млн. лева, а здравните вноски да отиват само за здраве, допълни той.
Банкрутът на болниците с големи дефицити в България не стои на дневен ред, но ще се търси отговорност от техните управителни органи, защо се е стигнало до тук, коментира Дянков. До края на годината ще се търси решение на този проблем, включително и законодателно, добави той. Болниците в България наистина са повече в сравнение с другите европейски страни, заяви той. Пътят обаче не е да се закриват, а да се промени профила на тяхното ползване.
Трябва да дойдат нови хора в управлението на проблемните сектори в страната, които да са извън системата и да осъществят необходимите реформи в здравеопазването, енергетиката, митниците и др., посочи финансовият министър в изложението си пред участниците в конференцията. Досега са липсвали политическа воля и добри политици, което е възпрепятствало страната ни по-лесно да премине през кризисния период, заяви още Симеон Дянков.