Поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променяно предназначението им от техните собственици, да бъдат облагани с данък. Това предложение на Министерството на финансите, добило популярност като "данък градина", предизвика шумна реакция при оповестяването му в началото на октомври. Същевременно то мина на първо четене.

"На възрастната баба на село, която живее там и има три реда домати, ние ще ѝ искаме 4 лева и 50 стотинки на един декар данък. Толкова ли е закъсала тази държава и местните бюджети, че искат да бръкнат в джоба на възрастните хора", коментира по БНР доц. д-р Огнян Буюклиев.

Според него парите, които ще се изразходят, за да се обнови целия този регистър, ще бъдат в пъти повече от това, което ще събере държавата като приход.

"Понеже е местен данък, не знам кой нормален кмет би приел да изпълнява такъв данък. Аз мисля, че кметовете ще саботират този данък", смята доц. Буюклиев.

Критики от ляво и от дясно в парламента

Председателят на комисията по земеделие в НС Румен Христов заяви, че предложението за "данък градина" не е минало без дебат от депутатите. Той самият е против този налог:

"Ние приехме решение да не облагаме земеделските земи. Каква е разликата между земеделска земя, която е в края на селото и допира до полски земеделски земи, които не се облагат, а тази, която е в регулация – половин, един или два декара, да се облага. Второ – много е важно да си дадем отговор какъв е ефектът за фиска? Не подстрекавам към неплащане на данъци, но ако един собственик на един декар земя не плати 5-те лева, какво правим, завеждаме дело, съдим го и как си събираме тези пари?", коментира по БНР Румен Христов.

Според него предложението е грешка и ще посегне на най-уязвимата група от българското население - хората, които се изхранват от собствена продукция.

Реформаторският блок е против, категоричен е Румен Христов.

Вчера пред БНР и депутатът от ГЕРБ и член на бюджетната комисия в НС Диана Йорданова каза, че ГЕРБ обмислят оттегляне на предложението.

"Данъкът “Градина“, който стана известен, за нас специално не е най-целесъобразното и не би донесло и кой знае какъв ефект. Това ще бъде едно нещата, който ние ще предложим да отпадне", каза депутатът от ГЕРБ и член на бюджетната комисия Диана Йорданова в интервю по БНР в неделя.

Тя бе категорична, че в приходната част на бюджета няма хаотични движения по отношение на косвените данъци и обеща промени между първо и второ четене на проектобюджета.

В петък отпадна и
алтернативният данък за облагане на таксиметровия превоз на пътници. Това стана на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, с които се въвеждаше новия налог.