БСП свиква спешна среща на ръководствата на преговарящите за ново правителство четири партии. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обясни, че иска яснота какво възнамеряват да правят депутатите, в какъв порядък от време, включително дали ще има ваканция на парламента през август.

"Не мога да държа мандата безкрайно. Въпреки че Конституцията не ни ограничава във времето, не е морално към обществото да се държи мандата в така неяснота и с толкова кризи. Не искам ние да сме причината да се хвърля държавата в такъв хаос", обясни пред журналисти Корнелия Нинова. И допълни:

"От тази среща трябва да излезем с конкретни решения - да кажат, че искат мандата да се държи 4 седмици, за да работи парламентът. В тези 4 седмици искам по дати да ми кажат кога ще приемат правила за КЕВР и избор на председател, кога ще приемат КПКОНПИ, кога ще приемат председател".

По думите й трябва да се прояви разум, да се тушират его, емоции и лично напрежение.

"Нужни са спокойствие и хладнокръвие, за да изведем България от кризата", посочи лидерът на левицата.

Тя сподели, че е обезпокоена от ситуацията, в която се намира страната след решението на Конституционния съд за избора на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

"Решението на КС блокира работата на КЕВР. Това означава, че няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Това означава, че не можем да въведем двете тарифи - за хора с по-малко потребление и такива, които топлят басейните си. Не можем да въведем понятието "енергийна бедност" и да определим помощи на фона на задаващите се тежки месеци с цените". 

Според Нинова около управленската програма има мнозинство, а самата тя е убедена в много голяма степен, че законопроектът за КПКОНПИ и изборът на Бойко Рашков ще минат.

"Но от вчера имаме нов въпрос, който на фона на всичко друго изглежда най-важният. Защото цените на енергията, ниските доходи, задаващите се трудни месеци, неяснотата около доставките на газ ни поставя в коренно различна среда".  

Корнелия Нинова заяви още, че е недопустимо левицата като мандатоносител да става заложник на допълнителни хаотични движения.