Получихме мандат от Националния съвет на партията да водим преговори за кабинет, ако Продължаваме промяната ни поканят.

Това обяви Корнелия Нинова след Националния съвет на левицата.

Решено беше да не преговаряме и да не подкрепяме мандат на ГЕРБ, както и да не преговаряме с ДПС. 

Националният съвет ни даде рамка за воденето на разговори с четири краткосрочни задачи: подкрепа на актуализацията на бюджета, подкрепа на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, реформите и проектната готовност за Плана да влязат в действие, и подготовка на бюджета за 2023 г., за да подготвим хората за трудните месеци, които идват", добави Нинова.

Пленумът е определил и дългосрочни цели в провежданите политики в социалната сфера, здравеопазването, образованието, културата и спортът, икономиката.

"Изрично записахме да продължим битката за съдебна реформа и изкореняване на модела "ГЕРБ", която ние като партия водим от много години", уточни лидерът на БСП.

БСП няма да налага мнението си дали бъдеща коалиция да включва "Възраждане" или ИТН.

Нинова отново каза, че е било грешка прекратяването на преговорите с "Газпром". "Позицията ни не се е променила", заяви тя.

Националният съвет е поставил висока оценка на четиримата министри от левицата в досега управлявалата коалиция.

Очаква се премиерът Кирил Петков да внесе оставката на кабинета в началото на следващата седмица, след което държавният глава Румен Радев трябва да връчи проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарно представена политическа сила - "Продължаваме Промяната".