Пуснахме сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов след решението на съда, че събарянето на Паметника на Съветската армия е незаконно. Парламентарната група на "БСП за България" го сигнализираме да направи проверка и да предприеме необходимите действия за търсене на наказателна отговорност на областния управител на София и на всички длъжности лица, които бяха ангажирани във варварското разрушаване на паметника. Това каза пред журналисти в парламента председателят БСП за България Корнелия Нинова.

Още от първия ден твърдяхме, че няма необходимите издадени документи, че няма план, че няма одобрено място, където да се съхраняват фигурите. Нито един документ не им е в ред и това вече се доказа както с мнението на Министерството на културата, така вече и с решението на съда, добави Нинова, цитирана от БТА.

По думите ѝ оттук насетне на ход е прокуратурата, търсене на наказателна отговорност, съд и решение на съда за тези, които са си позволили против закони и правила да рушат държавно имущество.

Попитана за съдбата на вече разрушения паметник, Нинова отговори:

"Тези, които постъпиха по този начин - съд и наказателна отговорност, а пък отговорните институции и лица - възстановяване на паметника".

На въпрос откъде ще дойдат средствата тя посочи, че ще ги предложат в бюджета за 2024 г. Като изхабиха толкова пари да съсипват и рушат държавно имущество, паметник на културата, паметта на историята ни и на народа ни, сега да бъдат така добри всичко да възстановят обратно, добави Нинова.