БСП не наложи партийни наказания на тримата служебни министри - социалисти и членове на пленума на партията, а само се разграничи от тях. 

Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев няма да бъдат наказвани и изключвани от партията заради това, че са станали министри, уточни Корнелия Нинова, като обясни, че никога не е ставало въпрос за това.

Партията прие позицията по време на пленума си със 104 гласа "за", 5 "против" и трима въздържали се.

Разграничаваме се от тях, каза Нинова, като посочи, че те са заели постовете в нарушение на устава на БСП.

Не носим политическата отговорност, смятаме за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела, подчерта Нинова.

Соцлидерката добави, че оттук насетне всеки от тях, като дава изявления, ще говори в лично качество. Тя добави, че разграничаването на БСП се отнася и до всички останали назначения на социалисти в държавната власт и в администрацията, както и на областни управители.

По повод думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че много социалисти не разбират поведението на партийното ръководство по казуса, Нинова коментира: "Партията се произнася чрез колективните си ограни. Лични изречения и решения няма. Не знам от чие име или кой партиен орган говори г-жа Йотова", заяви соцлидерката.

 

Не носим отговорност за този служебен кабинет, обобщи Корнелия Нинова, а минути след коментара й за медиите от пресцентъра разпространиха приетата на пленума позиция.

"Информация за предстоящите назначения не постъпи в ръководството на БСП нито от президента Радев, нито от съответните министри - Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев. Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на БСП, който изисква НС на БСП да утвърждава кандидатурите за министри", се посочва в нея.

НС на БСП смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП, е записано още в документа. 

Пленумът заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло. Социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП, е записано още в позицията.

Пленумът напомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.

На заседанието на НС БСП е определила и водачите на листи, както и коалиционната си политика преди вота на 2 октомври. "Екогласност" и Тракийските дружества остават в коалицията, но отпадат "Нова зора" и Комунистическата партия. Ще бъдат подписани споразумения с още 10 леви формации.

Шефът на националния предизборен щаб Борислав Гуцанов уточни, че платформата и програмата ще се приемат на следващото заседание на Националния съвет, кампанията ще е позитивна с ясни послания какво ще постигне БСП след 2 октомври. Акцент щели да бъдат ясните и сигурни доставки на газ, и да има сигурност в българските семейства.

"Както и за социалните придобивки, които успяхме да направим за 7 месеца - как ще ги разширим, за да видят перспектива младите семейства и пенсионерите", добави Гуцанов.