В понеделник Изпълнителното бюро на БСП ще се събере да реши кога да върне мандата, каза по "Панорама" на БНТ депутатът Филип Попов в отговор на въпрос ще го задържи ли лидерът на партията Корнелия Нинова до 15 август, както се заговори по-рано в петък.

Датата бе загатната от самата Корнелия Нинова във връзка с избора на Бойко Рашков за председател на Антикорупционната комисия и най-вече на нов председател на КЕВР.

БСП за България положихме максимални усилия, за да се състави редовен кабинет, което искат 70% от българите, заяви Попов.

В същото предаване депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви в декларация от името на движението, че ако Нинова не върне мандата в понеделник и президентът не насрочи избори, си запазват правото да реагира с всички позволени от закона средства, като подчерта думите си два пъти - за да не се руши държавността. На уточняващ въпрос Цонев изреди - излизане от парламента, протести, и напусна студиото.

Преди това Цонев заяви, че третият мандат е фарс, за да се създаде бухалка срещу политическите опоненти. Не може да останем слепи, глухи и неми за всичко, което се случва през последните 6 месеца, каза Цонев.

Мандат се дава, за да се състави кабинет, който да решава проблемите в страната, но при липсата на възможност за съставяне, трябва да се оценят рисковете пред страната и ако е възможно, те да бъдат изчистени, а такъв риск е КЕВР, с оглед на предстоящата тежка есен и зима, коментира Филип Попов.

Изказванията на двамата (и на останалите гости) идват по повод разпространения запис от заседание на групата на "Демократична България" и последвалата реакция от лидера на ИТН Слави Трифонов, обявил, че изтегля хората си от преговорите за съставяне на правителство с третия мандат, поверен на БСП.

Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната" отбеляза, че г-н Трифонов сякаш тласка страната към трети избори. Според него ИТН на публичните дискусии проявяват диалогичност и смиреност, но са изнервени, когато се говори за конкретни мерки. Арабаджиев също е на мнение, че е много важно да се избере нов председател на КЕВР. 

Като капак Тошко Йорданов от ИТН каза, че личните амбиции на няколко човека са се оказали по-важни. Договарят ПП и ДБ Кирил Петков отново да е Министерския съвет, слуховете, че отново са щели да предложат Асен Василев за министър-председател, че не трябва да има министри от ИТН... Ние директно казахме, че Кирил и Асен не трябва да бъдат част от Министерския съвет, отбеляза Йорданов.

Той определи проекта на Закон за КПКОНПИ като отвратително лош и добави, че не бива да се прави закон, който да позволява антикорупционната комисия да се използва за бухалка. 

Тошко Йорданов обвини началника на политическия кабинет на министър-председателя - Лена Бориславова за избора на председател на КЕВР, обявен от Конституционния съд за противоконституционен.