БСП е против плащане накуп на сделката за американските изтребители, която се очертава да е повече от 2% от брутния вътрешен продукт. От БСП се опасяват това да не е за сметка на недофинансирани сектори като здравеопазване, образование, социална политика. Окончателно позицията си партията ще заяви във вторник след Националния съвет по сигурност в БСП, съобщава кореспондент на "24 часа". 

По другата гореща тема - Мая Манолова ли ще бъде кандидатът на БСП за кмет на София, Нинова каза, че ще изчакат тя да реши дали иска да се включи в изборите и тогава ще коментира. Конференцията за номиниране на кандидат за кмет от червените е на 1 септември.

По отношение на машинното гласуване БСП остават на позицията, че то трябва да остане иначе се отнемат демократични права на избирателите.

"Смятам че го правят с цел да манипулират изборите, защото машините не могат да подправят протоколи, да вписват мъртви души. Разбира се, ние ще си правим нашите предложения такива, каквито сме правили досега като алтернатива. Искаме изчистване на списъците от мъртвите души, да се гарантира видеонаблюдение, да остане машинното гласуване и редица други предложения, които сме правили по Изборния кодекс, ще ги направим отново. И се надяваме този път да бъдем чути и да бъдат приети. Това ще бъде гаранция за едни демократични избори. Ако отново отхвърлят отново списъците с мъртви души, е ясно за какво се готвят на есен", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.