Прокуратурата да се самосезира и да провери дейността на БАБХ, включително какви и как са били обявявани обществени поръчки през последните години. Това каза днес във Варна народният представител от ПГ "БСП за България" Кристиан Вигени. По думите му, ако това не стане до няколко дни, ще бъде внесен нарочен сигнал, за да бъдат задействани прокурорите.

Вчера стана ясно, че компютърна фирма на 40 дни и с 500 лв. капитал е спечелила поръчката за доставка на ваксини за чумата по дребните преживни животни в Странджа. Поръчката е за повече от 330 000 лева (336 хиляди лева без ДДС). По информация на Нова телевизия дейността на фирмата е свързана с компютри, поддръжката им и програмиране, както и с всички дейности, "незабранени от закона". Собственик е 28-годишният Никола Явахчов.

След остра реакция на премиера Бойко Борисов вчера в края на деня на извънредна пресконференция директорът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че възложената на компютърна фирма обществена поръчка ще бъде спряна.

Случващото се през последните седмици потвърждава позицията на БСП, че земеделският министър Румен Порожанов трябва да подаде оставка, посочи депутатът Вигенин. Той допълни, че някой трябва да понесе политическа отговорност за ставащото в БАБХ. Естествено е ръководителят на Агенцията да си ходи, но това не значи, че премиерът или министърът не трябва да понесат отговорност за случващото се, изтъкна Вигенин.

Депутатът каза още, че през следващия политически сезон в парламента трябва да бъдат взети мерки за отстраняване на пропуските в законодателството, защото сега няма контрол върху дейността на БАБХ.