От БСП поискаха изслушване на премиера Николай Денков във връзка със срещата на върха на НАТО във Вилнюс и настояване да узнаят какво точно е обещала България на Украйна.

Премиерът Николай Денков на срещата на Върха на НАТО във Вилнюс "се оказа привърженик на касетъчните бомби", се казва в декларацията, прочетена от Борислав Гуцанов.

"Г-н премиер, дори най-верният съюзник на Америка - Англия, се обяви против. Вие и вашето правителство ли сте най-големият ястреб в момента в Европа", коментира Гуцанов, цитиран от БТА.

"Интервюто за Sky News, в което на нашия премиер бяха отделени 2-3 минути, е позор за страната ни, от него става ясно, че сме нагаждачи - това правителство и това мнозинство е склонно да преглътне всякакво нарушение на закона, стига да бъде удовлетворено искането на Големия брат", се казва в декларацията. От БСП имат притеснение, че ситуацията, свързана с Украйна, започва да излиза извън контрол и е на път да "завлече" целия свят в по-мащабен конфликт.

 "Този премиер е истински позор за нашата държава, заяви депутатът. Няма нужда да се ходи чак до Вилнюс, за да се излага България, да се предават националните интереси на страната ни, правите го чудесно и тук, от залата на Народното събрание", продължи Гуцанов.

И получи забележка от водещия заседанието Никола Минчев заради обида по адрес на премиера. Въпреки това Минчев само го предупреди, че според правилника на НС следва наказание, но той няма да го наложи. "Аз няма да наложа такава санкция, защото не съм привърженик, но призовавам за повече коректност при политическата критика", добави Минчев и увери, че ще информира Николай Денков за поисканото изслушване.

Денков обаче не дойде, защото Министерският съвет се събра на следобедно заседание, а парламентът приключи работата си за днес.