Елена Йончева, Георги Свиленски и още депутати от групата на "БСП за България" внесоха в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) искане да им бъде предоставен договорът между агенцията и държавното дружество "Автомагистрали" за строителство на участък от автомагистрала "Хемус".

Днес стана ясно, че между АПИ и "Автомагистрали" ЕАД е сключен договор за изграждането на 134,14 км от автомагистрала "Хемус" в участъка от пътен възел "Боаза" до пресичането с път I-5 Русе - Велико Търново. Стойността му е 1 124 880 000 лв. без ДДС и средствата са от републиканския бюджет. Цялата сума е в специална сметка в БНБ. Средствата от нея могат да бъдат използвани само за изпълнение на дейности по участъка от 134 км от АМ "Хемус". Към настоящия момент няма извършени плащания.

БСП иска още Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да им предостави рамковите споразумения между "Автомагистрали" и фирмите, които ще строят отсечките от магистрала "Хемус".

"В края на миналата година няколко строителни фирми организираха протест с 1000 строителни машини в София срещу искането на опозицията за проверка качеството на магистралите. Малко след това същите фирми получиха без обществена поръчка, без търг, без конкурс 1 350 000 000 лв. за доизграждането на магистрала "Хемус", коментира пред журналисти Елена Йончева, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че на 10 октомври 2018 г. директорът на АПИ, тогава Светослав Глосов, казва, че до края на годината ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на "Хемус". Малко след това строителството се възлага на фирми без никакъв конкурс, без обществена поръчка, коментира Йончева.

"Това е пример как една държавна фирма се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди. Нещо, което в съвременна България, е безпрецедентно", отбеляза тя.

По думите й държавната фирма "Автомагистрали" няма капацитет за изграждането на магистрала "Хемус".

"Искаме от АПИ да кажат кои са фирмите, с които имат рамкови споразумения. Нямаме нищо против фирмите, а против подхода. Искаме и методиката на ценообразуването - когато възлага АПИ на "Автомагистрали" и "Автомагистрали" съответно на други фирми, по каква методика, на какви цени, за да може всички български граждани да видят на какви цени се строят българските пътища", коментира Георги Свиленски.

От БСП очакват отговор от АПИ в рамките на няколко дни. Не сме се отказали от извършване и на проверка на българските пътища от независими лаборатории и чакаме от АПИ и МРРБ да си свършат работата, допълни Свиленски.