БСП призова правителството да поиска гаранции от ЕК за продължението на "Турски поток" през България. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. От партията оцениха посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България като стъпка за диалог и подобряване на отношенията между двете страни.

"Оценяваме много високо визитата, но от нея няма конкретни резултати за България и за нашите енергийни стратегически проекти", посочи председателят на БСП. Очакваме от правителството да предприеме конкретни мерки пред ЕК, а не пиар ефекти и приказки, добави тя.

От срещата между г-н Медведев и г-н Борисов стана ясно, че руската страна няма да се ангажира с проекта "Турски поток" през България, докато не получи гаранции от ЕК, посочи Нинова. "Затова имаме въпроси към правителството на България - поискало ли е такива гаранции, ако да - получило ли ги е, ако не - защо не ги е поискало и какви стъпки ще предприеме оттук нататък, за да може да стартира целият процес", добави тя. По думите й иначе би изглеждало, че правителството на България е само на етап добри пожелания, пиар преди европейските избори и нищо конкретно като подписано, като договорено споразумение между двете страни.

Оттук нататък на ход е премиерът Борисов, ЕС се управлява от неговите партньори, заяви Нинова и го призова да отправи искане за гаранции от ЕК и да ги получи в името на националния интерес на България.

Корнелия Нинова отбеляза, че позицията на БСП винаги е била ясна, а именно, че страната ни има нужда от АЕЦ "Белене" и от "Южен поток", от партията са подкрепили и преминаването на "Турски поток" през България. Според нея е добре, че позицията на премиера Борисов по енергийните проекти е претърпяла развитие, но ръководените от него правителства са загубили много време и възможности за страната ни през тези години.

"Докладът на ЕК за България за 2019 г. е най-тежкият удар, който е нанасяла Европа върху българското правителство и то от партньорите на ГЕРБ", каза още Нинова.

Тя цитира данни от документа: "2/3 от докладите за съмнителни сделки, изпратени от финансовите институции към звеното за финансово разузнаване, касаят местни видни политически личности. Но по тези случаи правоприлагащите органи не са предприели подходящи последващи действия".

Според Нинова това е оценка на ЕК за България. "Кои са местните политически личности, за които в България не се водят разследвания за финансови злоупотреби?", попита председателят на БСП.

Тя припомни изказване на прокурора Гешев за КТБ, според което български политици са получавали нерегламентирано пари от Цветан Василев в куфарчета. "Тогава питахме - кои са тези български политици? До ден днешен нямаме отговор на този въпрос. Същият въпрос седи и сега и ще го отправим към ЕК и към главния прокурор на България", категорична е Нинова.

Тя припомни и как правителството на Борисов се бори с прането на пари - като кара детски учителки, читалищни дейци да се редят в ДАНС на опашка и да подават декларации за пране на пари. "Като кара счетоводители и адвокати да доносничат за своите клиенти, но си затваря очите пред констатациите на Европа, че в големите злоупотреби и кражби стоят местни видни политически личности. Искаме да ги знаем- кои са и защо върху тях има чадър и Комисията казва, че не се разследват тези съмнителни сделки?", попита Нинова.

По нейните думи това поставя големия въпрос за борбата с корупцията и справедливостта. "Във връзка с това поставяме и следващ въпрос на правителството - на какво основание, с какви мотиви, с чие решение правителството на България гласува избора на бъдещия европейски прокурор", подчерта тя и допълни, че двете неща са свързани. "Ние настояваме европейската прокуратура по-бързо да се формира, да заработи и да започне реални разследвания за злоупотреби с европейски средства в България", каза още Корнелия Нинова.

"Ако управляващите приемат ветото на президента за Изборния кодекс, ще преразгледаме решението си за напускане на парламента", добави тя. По думите ѝ това ще означава, че техните искания са изпълнени и левицата ще свика заседание на Националния съвет. "Ако отхвърлят ветото, те не изпълняват нашите искания, въпросът за връщане не стои", завърши Нинова.