БСП-Перник поиска Корнелия Нинова да бъде изключена от партията заради три поредни изборни загуби под нейно ръководство и заради срива на доверието в левицата. Реакцията на пернишката организация идва в отговор на искането на Изпълнителното бюро на БСП Кирил Добрев да бъде изключен от партията, което да стане на неприсъствено заседание на пленума, само на подпис. Членовете на Националния съвет на столетницата бяха поканени да гласуват задочно днес и утре без да бъдат свиквани на нарочен пленум.

Пернишките социалисти изразиха възмущението си от този акт и обвиниха соцлидерката, че управлява столетницата на принципа "разделяй и владей".

"Днес и утре на Националния съвет на БСП отново за гласуване е предложено поредното абсурдно решение, което граничи със саморазправа. Членовете на ръководния орган на партията ще гласуват по една единствена точка - изключването на Кирил Добрев от БСП. Това се предлага няколко седмици преди заседанието на Конгреса на партията и ни препраща към времена, в които неудобните за ръководството силни фигури, наричани "врагът с партиен билет" са били отстранявани по безцеремонен и брутален начин. Освен това, вместо да се свика заседание за определяне на заместващ председател получаваме това", гласи позицията на ИБ на БСП-Перник.

"Корнелия Нинова за пореден път показа, че единственото, което иска, е да управлява БСП на принципа "разделяй и владей". Вместо да излезе и да се извини за трите тежки загуби и недалновидната си политика през последните месеци, тя се окичи с вицепремиерския пост като последен шанс за кариерата си и забрави за краха", недоволстват от ИБ на БСП в Перник.

"През тази тежка за БСП година станахме свидетели на три загуби, рязък спад в доверието към левицата, опити за провал на кандидат - президентската ни двойка, безпрецедентно поведение от страна на председателя на БСП между двата тура на президентските избори, разделение на база свои хора и "вътрешна опозиция". Всичко това води до упадъка на доверието в БСП и превръщането й в четвърторазрядна партия и патерица на бъдещи управления", изреждат още аргументите си социалистите от миньорския град.

"Във връзка с горепосоченoто, ИБ на БСП - Перник настояваме за изключването на Корнелия Нинова от БСП. Предлагаме решението за изключването да бъде подложено на гласуване от НС на БСП", завършва позицията на ИБ на БСП-Перник.