Оттеглете бюджета днес, той е вече неадекватен, той е правен при други обстоятелства. Ако в сряда мерките, които предлага здравният министър бъдат одобрени от правителството, то те да бъдат съчетани в комплект, допълнени с нови социално-икономически мерки за подпомагане на домакинствата, семействата и бизнеса, поиска председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова в декларация от трибуната на Народното събрание.

Според социалистите здравният план трябва да върви с икономически и социален.

Отразете тези социално-икономически мерки в бюджета и тогава го внесете отново, призова Нинова. По думите й, всичко друго е допълнителен хаос, гарантиран срив в икономиката без компенсации и гарантирана бедност на българския народ.

Нинова поиска още правителството да изпълни решението на Народното събрание и да актуализира и преведе в действие Националния план за действие при грипна пандемия. Тя отбеляза, че даденият едномесечен срок е изтекъл, а правителството не е актуализирало плана. Това е още едно доказателство, че когато Борисов управлява, Народното събрание съществува проформа, каза Нинова.

По думите й, правителството продължава да действа на принципа "проба и грешка" и след това все някой друг е виновен. "Играят си политически игрички на гърба на народа", коментира Нинова. "Вчера министърът на здравеопазването обяви нови мерки под условие, ако бъдат одобрени от Министерския съвет. Сега ще чакате два дни реакцията на хората, за да реши Борисов в сряда дали да бъде добрият и да отхвърли някои от тези мерки, ако има народно недоволство, или да ги пусне", каза лидерът на БСП. "Играете си на доброто и лошото ченге, докато хората умират по стълби и в линейки между две болници", добави тя.

Нинова упрекна управляващите, че новите здравни мерки, които ще доведат до нов срив в икономиката и нова бедност за домакинствата, по никакъв начин не са подкрепени с помощ за бизнеса и с грижа за хората. Излизат много въпроси, които вълнуват хората - например тези хора, които ще остават вкъщи, за да гледат децата си заради онлайн обучението, как ще бъдат компенсирани, ако са си взели досега и платения, и неплатения отпуск, посочи тя. Нинова попита и какво ще правят малките и средни фирми, които ще затворят, освен да обявят фалит, както и близо 200 хиляди самоосигуряващи се лица, които отново няма да ползват никаква държавна подкрепа.

"Бюджетът, който искате да гледаме днес, вече е неадекватен на новата ситуация", каза Нинова. Предложението й обаче за отпадане на държавния бюджет за 2021 г. от дневния ред на пленарното заседание беше отхвърлено от мнозинството със 71 гласа "за", 86 "против" и 9 "въздържал се".