БСП иска президентът да свика КСНС заради случая с източването на данни от НАП. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от парламентарната трибуна. Според нея единственото адекватно действие е да се съберат представителите на служби, партии, ръководството на държавата и да вземат мерки, за да овладеят тази криза. Нека там видим кой ще носи отговорност - наказателна и политическа, за тази ситуация и кой ще поеме отговорността да изведем страната от състоянието, в което ГЕРБ я вкара, заяви Нинова.

Председателят на БСП смята, че става дума за безпрецедентна криза с изтичането на личните данни на 5 милиона българи от НАП. Това е най-големият пробив в системата за сигурност в последните години, отбеляза Нинова. Според нея става дума за корупция и некадърност. Близо два милиарда лева са изхарчени за електронно правителство, кой е правил системите, какви пари са плащани, срещу какви ангажименти, попита лидерът на БСП и определи ситуацията като "безотговорно безсилие". Как да не е критична инфраструктура това, което е изтекло от НАП - пет милиона българи са засегнати, ЕГН-тата, имотите им, кредитите им са на улицата, всеки може да злоупотреби с тези данни, посочи тя. Имали сме много кризи, протести на земеделци, пенсионери, лекари, медицински сестри, но никога не сме имали криза, при която са засегнати всички, отбеляза Нинова.

Европейската сигурност не е ли евроатлантическа ценност, заплашена е - колко европейски фирми от тези, които оперират в България, са заплашени, колко български фирми правят търговия с европейски, коментира тя. Ние сме част от ЕС и тази ситуация се отразява на цяла Европа, смята тя. Според нея правителството е неадекватно и неспособно да овладее тази криза.

Какво отговори Владислав Горанов

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви на свой ред, че не омаловажава кризата с изтичането на данните на НАП и се извинява на българските граждани, чиято информация е била разпространена, но твърденията на БСП за катастрофични последици са неверни.

Няма оправдание за пробива в базата данни на НАП, заяви той от парламентарната трибуна в отговор на декларацията на БСП. Горанов обаче каза, че не е съгласен и не е вярно твърдението на БСП, че данни по отношение на фирми, които в голямата си част са достъпни в Търговския регистър, по отношение на транзакции и всякаква чувствителна информация, свързана с бизнес отношенията, са налични в базата данни на НАП.

Опитът да се създават страхове има дългосрочни последици, предупреди той. И ако вашата цел е да омаскарите управлението на ГЕРБ, винаги в политическите ходове трябва да имате предвид, че, ако крайната ви цел е вие да управлявате, трябва нещо да остане, върху което да положите вашите управленски умения, обърна се той към левицата.

Всеки опит да се прави политика от всичко се превръща в бумеранг, който сваля качеството на политическия дебат въобще, изтъкна финансовият министър.