БСП настояват за широка обществена дискусия относно т. нар. Истанбулска конвенция за борба срещу насилието над жени. 

"Внасяме подписи за провеждане на референдум по Истанбулската конвенция – само народът може да каже своето мнение по създалата се ситуация", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание. 

По закона за референдумите такова допитване не е възможно, ако конвенцията вече е ратифицирана, затова БСП иска първо да се спре процесът на ратификация в парламента, да се направи обществена дискусия и народът да се произнесе, поясни Нинова.

По думите й необходимите подписи за всенародното допитване ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание в утрешния ден.

БСП предлага въпросът на референдума да бъде: „За“ или "против“ сте ратификацията на Истанбулската конвенция?“.

"Ако управляващите бързат и настояват и тази ратификация бъде направена, то тогава народът няма да може да се произнесе", каза Корнелия Нинова и посочи, че има разделение в обществото относно приемането на т. нар. Истанбулска конвенция за борба срещу насилието над жени.

7% от българите: Мъжът може да удари шамар на жена

Според нея внасянето на закони е верният път в битката срещу насилие.

"Ние продължаваме с внасянето на закони, които изпълняват изискванията на Истанбулската конвенция, що се отнася до насилието над деца. Смятаме, че това е верният път, за да стане реалност борбата срещу това насилие. Ние сме твърдо против него и затова продължаваме да внасяме тези закони“, каза Нинова и припомни, че ПГ на „БСП за България“ вече внесе промени в Наказателния кодекс, а сега ще предложат изграждане на центрове за пострадали от насилие.

По възможността Истанбулската конвенция да се ратифицира с резерви и към нея да се приеме тълкувателна декларация, Корнелия Нинова коментира, че в самата конвенция е записано по кои текстове могат да се изразяват резерви чрез такива декларации и спорните текстове за българското общество не са сред тях.

Тази тълкувателна декларация просто би била прах в очите на хората, за да успокои духовете, смята лидерът на БСП.

Още повече, че имаме вече прецедентът на Полша, която е ратифицирала с декларация и в последствие тази декларация не е призната като правен акт, добави тя.

От БСП не одобряват текстовете, с които се въвежда понятието "социален пол" и се говори за нестереотипни роли на пола.

Да не се бърза с ратификацията на конвенцията, призова по-рано и президентът Румен Радев.