Той обаче не спомена поименно нито АБВ, нито "Движение 21".

Председателят на БСП подчерта, че в последните месеци е имало доста спекулации кой подава ръка на БСП.

"Щеше да е нехигиенично политически да приемаме с възторг всяка подадена ръка, без да се съобразяваме с политическите позиции и мястото на политическата сцена днес", посочи той, цитиран от "24 часа" и БГНЕС.

Миков изтъкна, че БСП не може да има сделки на всяка цена, защото това отблъсква избирателите, имало е и риск да се загуби доверие.

"Можем да кажем на всички – прочетете платформата ни, и ако ви харесва това, което предлагаме, да започнем разговорите по места и на централно ниво", заяви Миков.

Той призова делегатите да не оприлчават политическите съюзи със сделки.

"Резултатите от парламенарните избори бяха тежка загуба на нашата коалиция, но имаме готовност да продължим напред в отстояването на левите ценности. Партньорите ни в „БСП – лява България“ ще са първите в разговорите за предстоящите избори, включително двете ромски партии", допълни Миков.

"БСП не може да бъде разглеждана като търговско дружество.
Тези дни чух и такива сравнения. Още повече, че и в търговския оборот отговорността се персонализира, а изминалите 25 години дадоха примери за това как цялата партия плаща за грешки на отделни наши другари", заяви соцлидерът Михаил Миков пред червения конгрес.

Лазарки от ансамбъл "Здравец" откриха днешното заседание на 48-ия конгрес на БСП в зала 1 на НДК. Деца поднесоха цветя на делегатите, стоящи на президиума в залата. Председателят на партията Михаил Миков честити празника на всички именици в залата, съобщи "Дневник".

Дневният ред включва политически доклад за актуалната обстановка в страната и задачите на БСП, политическа декларация, резолюция за политиката на БСП в местната власт - "Местни избори - 2015", промени в устава на БСП, уточниха от партията.

В залата присъстват посланици, представители на чуждестранни делегации от Германия, Франция, Русия, Украйна, САЩ, Турция, Сърбия, Китай, Япония, Албания, Армения, Грузия, Ирландия, Алжир, Азербайджан, Индонезия, Венецуела, Мароко, Беларус, Иран, Палестина, КНДР, Черна Гора, Виетнам, Египет, Куба, Косово, Казахстан, Индия и Судан.