Националният съвет на БСП наложи на члена на НС на БСП Кирил Николаев Добрев мярката за партийно въздействие "Изключване" и прекрати членството му в партията.

Гласували са общо 170 от 187 членния състав на Националния съвет, разпределени както следва: "за" - 106 гласа, "против" - 61 гласа, "въздържал се" - 3 гласа. 

Това е била единствена точка в двудневния неприсъствен пленум. На членовете на съвета са изпратени мотивите, а те са гласували по електронната поща. Искането за изключване на един от най-отявлените критици на лидера в оставка Корнелия Нинова е дошло от няколко организации в страната - от Омуртаг, Варна, Долни Чифлик и Елин Пелин. Те са подкрепени от Изпълнителното бюр

Някои от мотивите за отстраняването на Добрев са "открито противопоставяне на решенията на Националния съвет и създаване на организация за тяхното проваляне", както и "недопустими публични действия, които уронват обществения престиж на партията".

Самият Кирил Добрев коментира лаконично решението на Националния съвет в профила си във Фейсбук.

Информацията за това, че Националният съвет на БСП обсъжда изключване дойде вчера от самия Кирил Добрев, който написа в страницата си във Фейсбук: "Изключването от партията е последното убежище на страха. Днес дойде и моят ред - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъде изслушан".

От думите му стана ясно, че като четвърто поколение социалист, никой не може да извади членството от сърцето му и остава "лоялен на своята единствена партия".