Претендентът за "Дондуков 2", който води открита политика срещу шистовия газ, беше посрещнат от екоактивисти, съобщиха от пресцентъра на партията.
Оттам подчертават, че предлаганата технология от няколко месеца е напълно забранена във Франция.

Представители на екологични организации се събраха в Нови пазар на мястото от което трябва да започне дрилинга и "вкарването на отровни химикали в българската земя". Те поискаха от Калфин и Ривази да зададат въпроси в Европейския парламент по проблема. Те настояха да се потърси отговорност от премиера Бойко Борисов и българското правителство за нарушаването на българските закони и редица европейски директиви.

„Европейската комисия трябва да бъде сезирана за факта, че правителството дава разрешение на американската компания „Шеврон” за проучвания за шистов газ, без предварителна екологична оценка. Това е превишаване на правомощия и е престъпление по българския Наказателен кодекс”, заяви Константин Дичев от Гражданската коалиция за борба с минните замърсявания.

Калфин заяви, че очевидно има нарушения на закона и случаят ще бъде доведен до знанието на Европейската комисия.
„И ако някой опита да злоупотреби, няма да позволим това да се случи”,  категоричен бе той.
ЕК ще бъде сезирана”, потвърди и френската евродепутатка, но изтъкна, че победата зависи изцяло и единствено от българските граждани. Ривази разказа как чрез пълна гражданска мобилизация на френските градове, в които е трябвало да се правят проучвания за шистов газ, в родината й е била постигната пълна забрана върху използването на този метод.

На срещата дойде и представителка на най-силната група в социалната мрежа Facebook, която се противопоставя на шистовия газ - „Ние сме против Българският Чернобил - добива на шистов газ”. В нея членуват почти 25 000 души. Татяна Косева разказа на французойката, че в България върху опитите за гражданска борба е разпънат плътен медиен чадър.

„Затова съм тук, защото всяко съобщение и посещение от Европа привлича по-голям медиен интерес. Дойдох в България, за да подкрепя моя колега Ивайло Калфин, защото всички политически сили – зелени, социалисти и други партии трябва да се обединят и тук, както постигнахме това във Франция. Не е вярно, че добивът на шистов газ гарантира енергийна независимост”, отговори Мишел Ривази.

Във Варна пък тя бе посрещната от скейтъри, организирали екопротеста „Правете рампи, а не сонди”. Те й връчиха граждански подписки от варненци, в които я призовават да се бори от тяхно име в Европа срещу проучването и добива на шистов газ в България.
„Лично аз съм изцяло против проучването с хидравлично разбиване, а енергийната независимост на България не зависи от шистовия газ”, за пореден път обобщи позицията си Калфин.

След като в края на септември премиерът се ядоса на протестиращи срещу шистовия газ в Добрич и заяви, че ако продължават да го дразнят, ще подпише на инат, се отметна и поиска информация как в Европа се добива шистов газ. Екоминистърът Нона Караджова пък увери, че той е поел ангажимент, че ако има и най-малки рискове за страната ни, това няма да се допусне.