Три опозиционни партии в парламента - БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", поискаха оставката на министъра на отбраната след случая с открития край Тюленово дрон с боеприпас. 

По-рано Тодор Тагарев каза, че е възможно падналият край Тюленово дрон да има връзка с войната в Украйна.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова, която говори пред журналисти преди началото на днешното извънредно заседание на парламента, случаят показва "еманация на липсата на държава".

"Не може от снощи вечерта до днес никой да не реагира, защото не можело да се реагира в тъмната част на денонощието. Второ, всички видяхте как се обезврежда това съоръжение - с пушещ върху него полицай, с друг, който по потник гази из водата и пада от камъните, и го пипа с пръст, за да види дали мърда. Това е еманация на липсата на държава", заяви Нинова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

Снимка: БТА

На въпрос дали трябва да се притесняваме за националната сигурност, Нинова отговори утвърдително. Този факт оправдава нашата позиция от началото на войната, че трябва да се търсят преговори и мирен изход. Намираме се на няколкостотин километра от бойното поле, можеше и да се очаква, че ще се случи такова нещо, така че отново призоваваме да се прекратят военните действия от двете страни и да се търси мирен изход от кризата, каза тя.

Корнелия Нинова настоя за оставката на военния министър. Същото направиха от ИТН. 

"Има ред причини за оставката на министър Тодор Тагарев", коментира пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група Тошко Йорданов.

"На мен ми е интересно боеприпасът на дрона от коя страна е дошъл. Аз имам неприятното усещане, че се държи като министър на отбраната на една друга държава, каза Йорданов", добави Йорданов.

"В крайна сметка първо трябва да се мисли за въоръжените сили на България, след това всичко останало. Да, ние трябва да помагаме на нашите украински партньори, тъй като сме във военен блок, в който доброволно сме отишли и имаме задължения. Има обща политика на военния блок, която трябва да спазваме, но това трябва да се прави, без да ощетяваме българската армия", категоричен бе депутатът от ИТН. 

"Ние искаме оставката на Тагарев от седмици, така че в този конкретен случай БСП и "Има такъв народ" подкрепят искането на "Възраждане". Този военен министър е министър на Украйна, той не е министър на България. Нека да не забравяме това нещо", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

В кулоарите на парламента той попита дали армията работи само през деня.

"Като спим трябва да се притесняваме. Некомпетентно и меко казано непрофесионално е решението да се остави цяла вечер дронът с мината, който още вчера е бил забелязан на пристанището на Тюленово. Това е лодкостоянка. Който се е разхождал там, знае, че тъй като сезонът не е приключил, все още има особено нощно време хора, които се разхождат. Това е все едно тук да се случи нещо подобно пред сградата на парламента. Мястото е посещавано", добави лидерът на "Възраждане", който обяви министър Тагарев за заплаха за националната сигурност.

"Този военен министър е министър на Украйна, той не е министър на България. Не случайно е бил украински държавен служител", каза Костадинов и отново изрази съмнения кому е лоялен Тагарев, защото във всяко свое действие се интересувал единствено да удовлетворява интересите на Украйна.

"Лицето Тагарев очевидно не е разбрало и не знае, че няма гражданска отбрана, защото в едно от своите изказвания, каза че гражданска отбрана трябвало да се погрижат. Меко казано престъпно решение и поведение", продължи той. Според Костадинов и премиерът акад. Николай Денков трябва да си подаде оставката заради протеста на зърнопроизводителите.