БСП иска оставка на правителството и избори "две в едно", каза лидерът на партията Корнелия Нинова пред медиите в София. Тя допълни, че оценката за работата на кабинета за деветте месеца е липса на морал, национално предателство, лобизъм в полза на частни интереси, узаконяване на корупцията. На пресконференцията стана ясно още, че левицата няма да наказва своите общински съветници, които подкрепиха избирането на предложения от ПП-ДБ нов председател на Столичния общински съвет Цветомир Петров. Градската организация на БСП в София обаче ще трябва да проведе избор за ново ръководство, реши Националният съвет на партията. Същото ще се случи и в Бургас.

Според Нинова има две програми на правителството - едната е официална, която не се изпълнява и друга, която е неофициална и се спазва, допълва БТА.

По думите ѝ в официалната програма цели са Шенген, План за възстановяване, Еврозона, правила за финансиране на проекти в общините, инфлацията, която не е намалена. Нито едно от тях не е изпълнено, добави Нинова.

В неофициалната програма по думите ѝ няма нищо за борба с корупцията. Съдебната реформа също е в посока овладяване на прокуратурата, посочи лидерът на БСП.

Тя заяви, че в следващите дни БСП ще изнесе анализ на работата на Министерския съвет, сектор по сектор. От 80 законопроекта са приети само 11, каза още Нинова.

До два месеца БСП ще проведе пълен отчетно-изборен цикъл в София и в Бургас, каза лидерът на партията. Тя посочи, че решението е взето от Националния съвет на БСП по-рано днес.

Нинова отрече обвиненията за липса на кворум и обясни, че някои специалисти от страната са закъснели. Поради възникналото напрежение даваме възможност на социалистите в София да решат какви ръководства искат, каза още Нинова.

Националният съвет на БСП се събрa, за да обсъди коалиционна формула за предстоящите европейски избори, кактo и ситуацията с действията на общинските съветници от БСП, които подкрепиха избора на временен председател на Столичния общински съвет (СОС).

До два месеца БСП ще проведе пълен отчетно-изборен цикъл в София и в Бургас, каза лидерът на партията Корнелия Нинова пред журналисти. Тя посочи, че решението е взето от Националния съвет на БСП по-рано днес.

Нинова допълни, че общинските съветници в София не са изключени нито от партията, нито от пленума. Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решение на Националния съвет - по нашия устав е задължително за всички организации в страната, каза лидерът.

"Ние даваме възможност на социалистите в БСП - София да решат какво ръководство искат и какво ръководство да си изберат. Да, това означава снемане на политическото доверие и носене на отговорност в лично качество. Не ангажира БСП".

На 9 февруари ръководството на БСП свали доверието си от общинските съветници на партията в София. Те вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС, се казва в позицията. На следващото заседание на Националния съвет ще бъдат наложени съответни партийни наказания, заяви тогава ръководството на БСП.

 БСП застава зад Никола Шмит като кандидат за председател на ЕК

БСП застава зад Никола Шмит като кандидат за председател на Европейската комисия. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в София.

ЕС има нужда от дълбока реформа в начина на работа, ще работим срещу двойните стандарти, за равноправно третиране на държавите членки, каза и Кристиан Вигенин. Предлагаме европейска агенция за развитие на изкуствения интелект - тя да се заеме с всички проблеми в тази област, допълни той.

Друг от акцентите са равни земеделски субсидии. Темите за отбраната са чувствителни и налагането на решения може да има ефект на дезинтеграция, каза Вигенин.

Според него трябва да бъде поставен акцент върху засилената охрана на границата и незаконната миграция. Предлагаме мерки за въглищните райони, обявяваме се против закриване на централи, докато няма изградени заместващи ядрени мощности, допълни Вигенин.

Междувременно заради взетите решения на заседанието на пленума членът на Изпълнителното бюро на БСП Бриго Аспарухов хвърли оставка, съобщи bTV, позовавайки се на два независими източника.

Иван Таков: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не

Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, в която така или иначе ние никога не сме присъствали, от Партията - не. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков в изказването си по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Пленумът се проведе, въпреки липсата на кворум. Той започна 3 минути преди да изтече времето по Устав за разпускане на заседанието поради липса на кворум. В залата водещият на заседанието Георги Свиленски изключи микрофоните и не даде възможност за предложения и изказвания на членове на Националния съвет.

След изказването си по точка втора, в която трябваше Пленумът да разгледа поведението на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" и да им наложи наказания затова, че дадоха подкрепата си за временно техническо решение, за да заработи Столичният общински съвет, Иван Таков напусна залата.

"Националният съвет в този състав нищо не може да реши. За пореден път част от най-тясното ръководство потъпка Устава, защото провеждат заседание без кворум, заяви Иван Таков на излизане от "Позитано". - Решението за наказание е пълен отчетно-изборен цикъл в София. От това най-много се опасявах. Това означава обезглавяване на всички организации в София - това са повече от 5000 души, които точно преди евроизборите ще бъдат хвърлени отново във вътрешнопартийни драми и разправии. Тъкмо бяхме обединили цялата Градска организация заедно с хоризонталните структури - жени, младежи, ветерани. Сега тази саморазправа ме води към мисълта, че някой иска да саботира и европейските избори и въобще да саботира цялата партия. Кой иска това, нека председателят на Партията и част от най-тясното ръководство да отговорят, защото те са настояли за такова наказание. Очевидно наказанието е затова, че Градската организация има собствено мнение и се представи блестящо на местните избори. Явно наистина ревността е прекалено голяма и след като не успяха да подчинят Градската организация, ще я обезглавят. Това е изключително тъжно. Това е наистина саботаж от най-високо ниво не само към Градската организация, а към цялата Партия".

В изказването си пред около 55-60 души в залата от 188 членове на Националния съвет Иван Таков представи хронология на събитията в Градския съвет през последните 9 месеца и благодари на районните организации в София и на всички, които са разбрали смисъла и важността на действията на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" за гражданите на София и за Партията.

"Дълго мислих как да формулирам изказването си така, че да се разберем днес с председателя и с една малка част от Изпълнителното бюро на БСП. Очевидно е, че на езика на политиката не можем да си говорим и да се разберем с тях. Ако можехме, БСП нямаше да се превърне вече в малка политически маргинализирана партия, обърна се лидерът на столичните социалисти към част от тясното ръководство на БСП. - Не можем да си говорим и на езика на ценностите, след като социализмът и антифашизмът са теми табу за председателя, чиито любим политик е Маргарет Тачър. Не можем да се разберем и на езика на принципите - прекалено много са примерите за двойни стандарти и безпринципни действия на част от тясното ръководство. Дадох си сметка, че единственият начин да се разберем е да говорим на вашия език - езика на личното интересчийство. Преведено на този език, всички онези фалшиви опорки, с които ни нападахте от ефира на различни медии в последните две седмици, всичките ви аргументи да ни накажете, можем да ги съберем само в едно изречение: "Пречите ни да доликвидираме Партията". Тук съм абсолютно съгласен с вас: Пречим!".

В края на изказването си Иван Таков се обърна към председателя и част от тясното ръководство на БСП с една лична история: "Дядо ми, когато фашисткият съд го осъжда на 7 години затвор, той се обръща към съдията, който чете присъдата, и му казва: "Аз ще изтърпя първата половина от наказанието, втората ще сте вие". Така сега и с вас ще се случи".