$Внасяме днес писмо до председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков за свикване на извънредно заседание на парламента$, обяви председателят на ПГ на "БСП за България" и на БСП Корнелия Нинова на пресконференция във връзка с продължаващите четвърти ден протести на енергетици и миньори в страната.

От левицата искат във вторник или в сряда Желязков да свика извънредно заседание на НС, на което да бъде обсъдено предложението на опозицията от петък парламентът да възложи на Министерския съвет да отмени решението си за изпращането на териториалните планове за справедлив преход, да поиска едномесечна отсрочка от Европейската комисия, през който да се разговаря със синдикати, работници, парламентарно представени партии, за да се намери най-доброто решение.

"Ситуацията с протестите на енергетиците се влошава, натяга се допълнително напрежение, затова предприемаме конкретни стъпки, посочи Нинова.

"Днес Борисов отново в типичен стил, стоейки отстрани, така малко правейки се на "умряла лисица", дава съвети и критикува ПП-ДБ, но нека не забравяме, че проблемът започна от неговото управление и че в момента ГЕРБ държат ключа за решаването на тази криза", коментира тя. Ако ГЕРБ и Борисов са с чисти намерения да решат кризата и да спасят българската енергетика, да подкрепят с гласовете си нашето предложение от петък, добави Нинова, цитирана от БТА.

Тя отбеляза, че с гласовете на ГЕРБ минават всички решения, предложени от ПП-ДБ в парламента и гласовете на ГЕРБ държат правителството. По думите ѝ в момента отново "някъде по кабинети, някъде по манастирски килии, договарят и преговарят на тъмно коя фирма колко повече от парите от плана да вземе, но в никакъв случай не договарят изход от кризата, само хвърля Борисов съчки в огъня и не го интересува решението за България".

Попитана за законопроекта на ПП-ДБ за промени в службите за сигурност, лидерът на БСП каза, че измененията не са им представени и не са запознати със съдържанието на законопроекта. "Не сме търсени от ПП-ДБ за обсъждане или за подкрепа. Не мога да ви кажа каква позиция имаме по нещо, което не сме виждали", допълни тя.

"Борисов не ме изненадва, те с президента Радев се разбраха да не му се пипат службите", коментира тя намерението на ГЕРБ да се обяви против внесените законопроекти на ПП-ДБ за спецслужбите.