ПГ на "БСП за България" настоява да се създаде анкетна комисия в парламента за случая със спирането на сигнала на Българското национално радио (БНР). Това обяви председателят на групата и на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

"От вчера журналисти от БНР говорят за оказван натиск върху тях. Виждаме, че се опитва властта да замаже проблема и да го прехвърли на техническо равнище, но изключването на сигнала на БНР е безпрецедентен случай в историята на България и ние искаме и политическа отговорност, и истината докрай", заяви Нинова.

"Г-н Борисов се опита да се измъкне и от този случай, казвайки, че някой саботира правителството", коментира тя. Според Нинова това е абсолютно неприемливо, защото Съветът за електронни медии в мнозинството си е излъчен от ГЕРБ. Този съвет избира ръководството на БНТ и БНР, т.е. отговорността е при тях, добави тя.

Лидерът на БСП коментира, че от това дали депутатите на ГЕРБ ще подкрепят предложението за анкетна комисия, ще се разбере дали премиерът Борисов и управляващите искат да се стигне до истината или искат и този случай да бъде замазан до следващия.

"От три години предупреждаваме за налагане на еднолична власт в България. Е, вече имаме диктатура в действие", коментира Нинова. Започна се с изключените микрофони на журналистите в Министерския съвет, пресконференцията без преса, журналисти, водени с белезници на разпити като свидетели, и можем да изреждаме много случаи на уволнени журналисти, заради това, че са си позволили да критикуват властта, изреди тя.

Депутатът от левицата и журналист Александър Симов посочи, че всяка година при обсъждането на доклада на СЕМ БСП се опитва да постави на политическо ниво дебата за свободата на словото и получава отговор, че свободата на словото е отговорност на самите журналисти. "Е, сега журналистите поставиха въпроса за свободата на словото и е време парламентът като политически орган да има позиция по тази тема", добави той. "Ако наистина някой откаже парламентът да се произнесе, то значи той е част от осъществения натиск върху медиите", коментира Симов.