"Цинизмът, който проявихте към майките на деца с увреждания, не е бил случайна проява на социална неадекватност. Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата? Плоблемът, г-н Симеонов, не са медиите. Днес един от най-сериозните проблеми на българската демокрация сте вие" - това каза по време на петъчния парламентарен контрол народният представител от ПГ на "БСП за България" Антон Кутев в декларация от името на група.

"Във връзка с отправени обвинения в корупция от заместник-председателя на Народното събрание към журналисти от различни медии ние, от БСП, изразяваме сериозната си загриженост за състоянието на медийната свобода в България. Обвиненията в корупция за публични личности трябва да бъдат надлежно доказвани преди да бъдат отправени, защото в противен случай те се превръщат в клевета", заяви още Кутев.

Според него не могат да се привикват журналисти в прокуратурата, защото това нарушава Конституцията на страната.

"Ако питате мене, не можете дори да си го помисляте, защото с подобни мисли в главата ставате опасни за демокрацията. Със сигурност не можете да управлявате европейска държава, докато не разберете, че има ценности, които са над личното ви его, че изобщо не може тези ценности да ги поставяте на съмнения. Не и в нашата държава, не и в нашата демокрация. Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта и всички го усещаме. Журналистите го и виждат. Тези от тях, които още не са се поддали на страха и малодушието, го отбелязват и разказват. Точно тези журналисти трябва да защитаваме, а не вие да ги заплашвате", обясни Кутев.

"Хазартът на Васил Божков винаги е бил под чадъра на БСП", отговори лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание във връзка с декларацията на социалистите".

Симеонов посочи, че изявлението на БСП в пленарна зала е като "империята отвръща на удара". Според него империята е не само БСП, а и ДПС, както и една национална телевизия.

"Уважаеми колеги, това е част от мащабната битка срещу престъпното организиране и провеждане на хазартните игри в България. Нищо друго. Не става въпрос за лична позиция на г-н Кутев, не става въпрос за поциция на БСП, а за един пореден епизод от битката срещу хазарта на Васил Божков", обясни Симеонов.

"Припомнете си съвсем наскоро. Миналата седмица бяха гласувани промените в Закона. Кой не го подкрепи - БСП и ДПС. Кадри на БСП, народни представители на БСП, винаги са били на хранилка на Божков", коментира още лидерът на НФСБ.

Той посочи, че при обсъждането на Закона за хазарта в Бюджетна комисия представители на БСП изключително агресивно и активно са реагирали на отделните текстове.

"2013 година, когато лотариите бяха освободени от всякакъв данък и такса, предложението, което беше гласувано за освобождаването, е допуснато точно от Румен Гечев, Георги Кадиев и представители на БСП", заяви още Симеонов.