Президентът Румен Радев обсъди с лидера на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова и нейния екип проекта на БСП "Визия на България".

"Срещата с президента беше впечатляваща", заяви Нинова. "Президентът Радев участваше в нея с екип от 15 души - секретари, съветници и експерти", каза Нинова пред журналисти след срещата. Разговорът беше детайлен и по секторни политики.

"Бяхме поздравени от президента за подхода за прозрачен дебат по ключови въпроси. Имаме съвпадение по позиции между БСП и Румен Радев за връщане на ролята на държавата по ключови сектори от обществения и политически живот и получихме препоръки как да бъдат конкретизирана тази роля в отделните сфери. На едно мнение сме, че трябва всички да работим за възстановяване доверието на институциите чрез конкретни мерки. Цели системи си нуждаят от промяна на моделите, по които функционират. Това са здравеопазването, образованието и системата на социалната държава", каза Нинова.

"Това беше работна и много добре подготвена среща като експертиза. Следващата среща ще бъде, когато дискусията по "Визия за България" приключи и бъде детайлизирана. Възнамеряваме тази дискусия да мине до края на годината", каза още Нинова.

На въпроси на журналисти тя отговори, че на срещата с президента не е била обсъждана обща управленска програма или предсрочни парламентарни избори.

"Нищо извън "Визия за България не е било обсъждано", отбеляза лидерът на БСП.

"Беше поставен въпрос за нетрайното законодателство и такова, което противоречи на законодателната политика в ЕС, както и че масово се внасят законопроекти през депутати, както и че през преходни и заключителни разпоредби на един закон се предлагат промени в 16 други закони, които нямат нищо общо", каза Нинова.

"Говорихме за начина, по който държавата да влезе в икономиката с пълната уговорка, че става въпрос за европейски и пазарни механизми - подпомагане на държавата за развитие на икономиката, на инвестициите и на регионалното развитие. Говорихме за промяна на модела на здравеопазването, както и образованието, духовността и културата. Помощта от президента идва чрез експертизата и чрез оставения отворен разговор за съдействие за финализиране на "Визия за България", каза лидерът на БСП.

"На срещата конкретно не е бил обсъждан предложеният от БСП алтернативен държавен бюджет, но говорихме за действащия модел на данъчна политика и неговата промяна", посочи още Нинова.