Оценката на министър от кабинета на Борисов е за хаос и безхаберие в управлението, обявиха от БСП. ДПС поиска премиерът или да обори Емил Димитров и да го отстрани от поста, или да подаде оставката на цялото правителство.

Оценката на министър от кабинета на Борисов е за хаос и безхаберие в управлението, интерпретира изказването на министъра на околната среда Емил Димитров пред депутатите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От трибуната на парламента министърът изложи проблемите във водния сектор, предупреди за възможно предстоящо безводие в някои градове и в земеделието, описа политически натиск и предупреди за евентуални водни бунтове догодина, изтъкна тя.

Имаме възможност днес да защитим обществения интерес, дошъл съм да ви помоля - излъчете по двама души, елате, ще ви покажа черните карти, да обмислим дали си заслужава земеделците следващата година да оцелеят, обърна се с апел към всички политически сили Емил Димитров.

След изказването му Нинова обобщи, че това е била най-вярната, безкомпромисна оценка на управлението на Бойко Борисов, но този път не от опозицията, а от негов министър, отвътре от кабинета. И чухте ли ключовите думи - хаос, безхаберие, частни интереси, кражби от настоящето и от бъдещето на децата ни във ВиК-сектора, коментира тя.

По думите й, през годините на проблемите в сектора управляващите са давали един и същи отговор - "свиквайте, така ще бъде, има климатични промени в света". Управлението на Борисов е безхаберно, в някои части с престъпни и безнаказани деяние, посочи лидерът на социалистите.

Нинова добави обаче, че министърът е пропуснал да посочи кой е нарязал напоителни системи на скрап и ги е продал и кой е създал ВиК холдинг наскоро с един милиард лева капитал. Правителството на Борисов, отговори си сама Нинова.

Тя допълни, че Димитров не е казал за тези 10-11 години управление колко пъти се е вдигнала цената на водата с обещание за инвестиции в инфраструктура, от която няма и километър изграден.

Кой измисли новия закон миналата седмица - всеки без разрешение да боде в земята и да източва подземните води, продължи депутатът.

Стои огромният въпрос за заплахите, които министърът очерта - от суша, наводнения, водна криза в земеделието, водни бунтове, обобщи Корнелия Нинова.

Очаквах след тази убийствена картина на управлението да подадете оставка, смятаме, че изходът е оставка на цялото правителство, завърши Нинова.

И ДПС поиска оставката на правителството.

ДПС счита, че следва да поканите премиера и той, от своя страна, или да опровергае казаното от министъра и да предложи освобождаването му, или да потвърди казаното и да подаде оставка на целия МС, за да се сложи край на десетгодишното политическо безвремие, заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ. От министър Емил Димитров разбрахме, че няма кой да организира работата на МС, министерствата не координират работата помежду си, коментира още той.

От "Воля" обявиха, че още днес ще отидат в МОСВ да се запознаят с проблема с водните ресурси

 

От "Воля" обявиха, че още днес ще отидат в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/да разгледат всички тези стресиращи факти, с които министър Емил Димитров иска да запознае народните представители. Това каза заместник-председателят на ПГ "Воля-българските родолюбци" Кръстина Таскова в декларация от парламентарната трибуна.

Тя коментира какво е станало ясно от изнесените от Емил Димитров факти в пленарната зала, осем месец след като е избран за министър. "Стана ясно, че няма община, която да не лобира явно за тези водни ресурси. Стана ясно, че това е следствие на дълги управления на най-различни партии, защото проблемът не е от днес, той не е и от вчера", каза Таскова.

Какво обаче чуха не народните представители, а представителите на различните политически партии в тази зала, попита тя. "От БСП например чуха, че проблемът е на ГЕРБ. Те не чуха за кмета на Перник. Не чуха, че са участвали във всичко това през всички тези години. От ГЕРБ не реагираха. От ДПС не чуха за общините, в които те са създали проблема", коментира Таскова. По думите й, само от Воля не са участвали през всички тези години и по никакъв начин не носят вина за състоянието на водните ресурси в държавата.