БСП и ДПС поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Мотивите на двете политически сили са различни, но парламентарните им групи могат да внесат проект на решение за отстраняване на Караянчева, тъй като заедно разполагат със 103-ма депутати при необходимост по закон от 80 подписа.

Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните събития, при които част от протестиращите влязоха в сградата на парламента.

Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на НС да се окаже политически фактор и да стане повод за обсъждане в залата на НС, заяви Кутев.

Това дете, което вчера не беше допуснато да стигне до тоалетната на парламента, само преди две години на наши заседания стоеше вътре в залата, отбеляза той. По думите му, ако граждани и медии не могат да стигнат до фоайето на деловодството, това означава, че управлението и НС имат проблем.

Няма праг на гнусливост, под който да не може да паднете, обърна се Кутев към управляващите. Това, което се случи вчера, беше опит за физическо издевателство над една група изключително изтормозени граждани. Нито един от вас не слезе долу и не можа да го види, посочи той. Резултатът е, че не допуснахте детето с увреждания до тоалетната, добави депутатът от левицата. "Сега единственото, което можем да поискаме от ПГ на "БСП за България" е оставката на Цвета Караянчева сега и веднага. Нищо повече не може да помогне", заяви Кутев.

От ДПС пък посочиха друга причина за искане на оставка - бездействие по стар сигнал за несъвместимост на длъжности на член на Централната избирателна комисия, избран от парламента. От трибуната на НС Мустафа Карадайъ обяви, че партията му има намерение да инициира консултации за оставка на Караянчева с думите: "С вашето действие или бездействие ще подаде оставка".

По-рано в декларация председателят на парламента обвини левицата в манипулации и опит за пи ар.

Относно кадрите и манипулациите, че хората вчера са били изведени от НСО и бити - няма такова нещо, НСО има видеа, категорична беше Цвета Караянчева и заяви, че няма да позволи парламентът да бъде участник в провокация.

Аз лично оставка няма да дам, декларира председателят на НС. И попита дали някой може да отрече, че в продължение на месеци палатките на майките от "Системата ни убива" са отпред и никой не ги е пипнал. Това е демократична България и нещата се случват по правилата, а не с агресия, подчерта Цвета Караянчева.

Една неуспяла левица се опитва да вдига рейтинга си, опитва се да се прилепи до протестите, защото, видите ли, ще се случи една революция и вие няма да бъдете в тази революция, обърна се към депутатите-социалисти председателят на парламента.

Не искам да мисля, че вчера видях едно младо момче как беше използвано, то можеше да бъде вкъщи, предвид ситуацията, в която се намираме - на ковид, коментира още по случая Караянчева.

По думите й, то е било под пряка опасност от зараза, защото и хората около него не са носили маски. Всеки вижда кадрите от ситуацията с протестиращите заедно с Мая Манолова, която се опитва да се възползва от "Системата ни убива" за политическа кариера или да внесе нов импулс в изграждането на образа си, посочи Караянчева.

Като уточни, че за последен път опровергава подобни лъжи, обясни, че не тя се занимава с пропускателния режим в НС, а допускът е на основание на заповед на здравния министър,с която се въвеждат някои ограничения, без да се ограничава напълно достъпът до НС.

Съгласно тази заповед достъпът до заседанията на парламентарните комисии се извършва по заявка до съответната комисия, разясни Караянчева.

Във връзка с писмото от вчера на майките, в което се иска среща, тя увери, че винаги е готова за диалог.

Цвета Караянчева е вторият председател на 44-ия парламент. Предшественикът й Димитър Главчев се оттегли заради искане на БСП за оставката му и бойкот на заседанията.

Междувременно във Фейсбук част от майките на деца с увреждания, които познават лично майката на 24-годишния Христо - Димитрина, а и самия него, написаха, че младежът, който е с тежки увреждания, използва памперси.

Снимка: Bulphoto

"Няма лошо майка му да го беше завела за час, даже би било интересно за него, но да го държи там и да крещи истерично пред него( гледах на живо) е адско! Да докараш човек като Ицето до пристъп и Диазепам е престъпление и аз не желая оставка с цената на здравето на хора като него. На теорията с тоалетната не вярвам, защото около Партийния дом има достатъчно заведения, в които се ползват тоалетни от протестиращи, а и подозирам, че Ицето е с памперс. Да стриймваш докато детето ти с увреждания издава звуци на тревожност не е нормално!", написа Аделина Банакиева, който от години подкрепя протестите на майките.