Това сочи последното проучване за електоралните нагласи на агенция „Естат”,  проведено между 8 и 15 март сред 1000 пълнолетни българи.

Проучването сочи още, че в парламента ще влязат шест формации – освен ГЕРБ и  БСП, „Воля” и Обединените патриоти, които имат около 7,5% подкрепа, ДПС - с 5,8%, и "Реформаторски блок – Глас народен” - с 5,3%.

Според данните разпределението на депутатските места в Народното събрание ще е:

- общо 150 мандата за БСП и ГЕРБ - приблизително поравно

- общо 60 за "Воля" и "Обединени патриоти", приблизително поравно

- общо 30 за ДПС и РБ-ГН, приблизително поравно

Декларираната готовност за гласуване е висока – 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Очакваната реална активност е между 55 и 60 на сто, равняваща се на 3,7 до 3,9 млн. избиратели.

Промени в нагласите по време на проучването

Екипът на „Естат” обаче е направил анализ и на промените в нагласите по време на самото проучване. Резултатите на двете първи партии – ГЕРБ и БСП, се променят значително след датата 11 март – близо 3% по-малко декларират намерение да гласуват за ГЕРБ, а също с около 3% се увеличават подкрепящите БСП.

Възможно обяснение във вътрешнополитически план можем да открием в скандала между Бойко Борисов и журналистката и кандидат-депутат на социалистическата партия Елена Йончева, започнал на 10 март.

Изследването е финансирано със собствени средства.

По-рано "Барометър България" излезе със свое изследване, според което също ГЕРБ води макар и с малко пред БСП - 22,1% срещу 21,6%. Други социологически агенции, като "Галъп" и "Медиана", обаче дават преднина на левицата.