Внасяме искане с настояване Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да се сезира и да провери публикации в медиите за  апартаментите на Десислава Атанасова, Делян Добрев и Красимир Велчев от ГЕРБ и вече бившия депутат от партията Антон Тодоров.

Това обяви пред журналисти в парламента секретарят на ПГ на БСП Филип Попов в разгара на скандала с жилището на финансовия министър Владислав Горанов, в което той живее от години без да плаща наем, след като го получил, по думите му, от неговия кръстник. Братята Домусчиеви, за които се твърдеше, че са собственици на сградата, в която живее финансовият министър, обявиха, че са били само инвеститори и са продали всички апартаменти още преди години.

"Искането до КПКОНПИ е свързано с това, че за сигнал се считат и медийни публикации по отношение на корупция или конфликт на интереси. Такива публикации имаше по отношение на финансовия министър Владислав Горанов. Комисията да провери какво е основанието за придобиването на апартаментите им. Имат ли, нямат ли наем. Публикации имаше и в централни медии и телевизии", уточни той, цитиран от "Фокус".

Попитан, ако излезе, че това е фалшива новина, как ще процедира БСП, Попов отговори:

"Искаме Комисията да провери фалшива новина ли е или не. Такъв е законът. Така са го написали управляващите от ГЕРБ. Нека да се сезират и да проверят за какво иде реч. Обвиненията, които съществуват в медиите, са сериозни по отношение на корупция и конфликт на интереси. Работа на Комисията е да провери. Това е сигнал, а не обвинение. Не е нещо преднамерено. Нека се провери сигналът".

Информацията за, която няма никакви доказателства, беше публикувана в няколко сайта и във Фейсбук профила на бившия зам.-председател на партията на Николай Бареков "България без цензура" - Ангел Славчев. Според тези твърдения жилищата са получени пак през "щедрия Кръстник" - бизнесменът Иван Сариев, който бил техен собственик. Десислава Атанасова ползвала 250 квадрата в "Царско село". Делян Добрев пък направо придобил имот като "дарение". Красимир Велчев ползвал офис в същия комплекс, в който жилище обитава и Горанов, и също не плащал наем. Антон Тодоров пък ползвал, също без пари, малка гарсониера от 35 кв.м. в близка сграда.

"Ако някой от колегите от БСП покаже запис, снимка, какъвто и да е материал, че аз някога през живота си съм стъпвала и имам апартамент в комплекс "Царско село", както пише в публикация, съм готова да си подам оставката на мига. Очаквам същото от Филип Попов, Корнелия Нинова и всички вносители на този сигнал", коментира междувременно Атанасова.

"Явно БСП са проводници на фалшиви новини, след като се налага да коментираме този случай. Ще очаквам с огромно внимание проверката на КПКОНПИ. Не само аз, но всички колеги, които сме народни представители всяка година декларираме имуществото си и медиите и цялото общество имат достъп до него на сайта на Сметната палата. От 2009 година съм народен представител. Преди това съм била общински съветник. Моето имущество е публично осветено", категорична беше Атанасова.

Тя изтъкна, че първата публикация била в сайт за фалшиви новини и абсолютни измислици, който даже си бил написал "Не вярвайте на това, което четете".

"Този сайт, освен че е обявил мен и още няколко колеги за собственици, наематели и всякакви други на апартаменти, офиси и т.н., е обявил и че сме свързани с Държавна сигурност", каза депутатката и отбеляза, че е родена през 1978 г. и в момента, когато ДС вече не е функционирала, е била на 10-11 години.

"Не знам дали те са вербували и бебета или малолетни", пошегува се тя и показа документ от Комисията по досиетата, че лицата, родени след 16 юли 1973 г., не подлежат на проверка за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.