Представители на ръководството на Парламентарната група на "БСП за България" внесоха в Конституционния съд (КС) искане за обявяване на противоконституционност на новите текстове в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина.

От името на партията зам.- председателите на групата Крум Зарков и Георги Свиленски и секретарят на Филип Попов входираха искането с 63 подписа.

От опозицията искат КС да се произнесе дали приетите наскоро текстове са противоконституционни.

"Тези текстове бяха пришити към закона за извънредното положение. Под благопривидния предлог за защита на общественото здраве, ГЕРБ и ОП позволиха на МВР да проследяват мобилните телефони без предварително съдебно решение", заяви Зарков.

Според него тази промяна няма да е само за времето на извънредното положение, а ще важи и след края му. Социалистът, който е юрист, даде за пример, че по тези законови текстове се локализират терористите, а обществената опасност не е еднаква за тях и хората под карантина. По думите му има достатъчно други начини органите на реда да следят за спазването на заповедта на здравния министър, без да се налага проследяване на трафични данни.

Освен това от левицата подчертаха, че предложението за тези промени е направено в противоречие с парламентарния правилник преди второто четене на закона и без предварително обществено обсъждане. Затова от БСП искат още КС да се произнесе и до каква степен може да се правят предложения между двете четения, без те да имат каквато и да е връзка с приетия на първо четене законопроект.

"Тези текстове засягат базисни, исконни конституционни права на хората, каквито са неприкосновеността на личния живот и тайната на съобщенията, обясни червеният юрист. Неведнъж сме алармирали за този проблем, но законодателната арогантност на мнозинството достига такива размери, че КС е длъжен да се произнесе и по този въпрос", изтъкна Зарков.

"И днес, когато управляващите саботират парламентарния контрол, когато медии и гражданско общество са притиснати до стената, КС има особено важна роля за защита на демократичните устои на нашата държавност", заяви още червеният депутат.

Вътрешният министър Младен Маринов вече увери, че няма да бъдат нарушение правата на гражданите и категорично отрече, че ще бъдат подслушвани телефони. Той уточни, че просто ще бъдат проследявани мобилните клетки, за да се разбере къде се намира човек, отклонил се от карантина, под която е поставен заради коронавируса.